TAG: Knižní protiklady

Po delší době je tu opět TAG. Ráda zkouším nějaké nové TAGy, které třeba mezi knižními blogery v česku nejsou tolik rozšířeny (i když i ...


Po delší době je tu opět TAG. Ráda zkouším nějaké nové TAGy, které třeba mezi knižními blogery v česku nejsou tolik rozšířeny (i když i TAG Čtecí návyky mě dost zaujal, ale zdálo se mi to moc mainstream :/). Takže jsem si vybrala Opposites Book Tag, trochu jsem nevěděla, jak ten název převést do češtiny, takže jsem to vyřešila závorkou :D :) Na TAG jsem narazila tady (v popisku u jejího videa máte původní otázky, to víte, můj krkolomný překlad :D), u jedné youtuberky a musím říct, že jak jsem hledala vhodný TAG (ano, to slovo jsem tu použila mockrát, už přestanu), tak jsem našla mnoho dalších, které si šetřím na později, na vhodnou příležitost. Ale teď tady k tomuto (TAGu :D)..

1. První kniha ve tvé sbírce / Poslední, kterou sis koupila
Tak úplně první knížkou v mé knihovničce je určitě nějaká pohádka. Ale před rokem jsme se stěhovali, takže hodně knížek jsme tam nechali (věřte mi, že nejraději bych si je všechny nacpala k nám do bytu..). Takže nakonec nejstarší knížka v mé nové knihovničce jsou Staré řeské báje a pověsti a to je navíc zdědená knížka, takže i vypadá dost staře :D :) Jinak mám i Medvídka Púa, ale toho jsem nikdy celého nečetla.
A poslední? Naposled mi přibyla Kořist, ale to je recenzní výtisk, takže poslední kniha, kterou jsem si vážně koupila je Železný král a to jsem tu knížku ještě ani neotevřela :D :)

2. Nejlevnější knížka / Nejdražší knížka
Tak nejlevnější je 24 holek za 7 dní, sehnala jsem ji zadarmo v antikvariátu, který zrovna rušili :D Ale zase, pokud budu počítat jen ty, za které jsem fakt platila :D Tak je to knížka Přebyteční, kterou jsem sehnala náhodou v Levných knihách a jak moc si této knihy vážím. Doprovázela mě celé moje dospívání (vlastně asi stále doprovází :D).
A nejdražší? Já doma nemám takovéty skvosty nebo série za tisícovku, takže nejdražší moje knížka je Silo a vlastně tuhle knížku mám teprve docela krátkou dobu.

3. Kniha s mužským protagonistou / ženskou protagonistkou
Já mám teda radši ty mužské hlavní postavy, ale mám pocit, že takových knížek poslední dobou moc nepřibývá. A za mě rozhodně vítězí Eragon - první díl mám sice jenom v angličtině, a dosud jsem to nepřečetla, ale chystám se na to. Každopádně Eragona mám ráda, i když se taky někdy choval jako malé děcko :D
A s ženskou hlavní postavou? Tak to asi Hunger Games, i když Katniss jsem měla nejradši v prvním díle, pak to s ní šlo z kopce, ale i tak - mám ji ráda :)



4. Kniha, kterou jsi přečetla rychle / Kniha, která se táhla
Opravdu rychle jsem přečetla Ready Player One a to zrovna není nejtenčí knížka, ale je to tak geniální dílo, do kterého se zažerete, že čtete, aniž byste vnímali, jak dlouho. Zkrátka, tato kniha si mě získala.
Naopak se mi dost táhlo Silo, je mi blbé dát knížku do dvou kategorií, ale Silo je jediná knížka z mé knihovničky, u které jsem strávila opravdu dlouhou dobu. I když nerada, protože se mi tato kniha taky líbila, ani nevím, proč jsem nebyla schopná přečíst víc kapitol po sobě, aspoň čtyři..

5. Hezká obálka / Škaredá (nehezká) obálka
Tak o nejhezší obálce mám jasno - rozhodně Černý kocour a jiné hororové povídky od Poea s nádhernými ilustracemi Luise Scafati. To je prostě můj knižní skvost <3
A nepěkná obálka? Mám víc knih, u kterých se mi obálka nelíbí, ale asi sem napíšu Lovkyni snů. Takovýto typ obálek se mi moc nelíbí :/

6. Česká kniha / Světová kniha
Českých knih moc nemám, jenom dvě a z toho jsem četla jenom jednu. Takže kniha Narozen o půlnoci, od mladé české spisovatelky. Celkem se mi tato knížka líbila.
No a světová? Alenka v říši divů - opět vydání, kterého si velmi cením, ty ilustrace a to zpracování je opravdu povedené.

7. Tenká kniha / Tlustá kniha
Nejtenčí knížečka, kterou mám jsou Básně z Pána prstenů a musím říct, že se to perfektně hodí, protože se kamkoliv vejde, takže když vím, že třeba někde budu muset chvilkučekat , tak stačí z tašky vyndat ty básničky a je to.
A nejtlustší kniha.. Počítá se Atlas zvířat, ten jsem si specielně přála, ale dobře, vezmu to z jinýho pohledu. Tou nejtlustší bude asi Zatmění (z dob, kdy jsem Stmívání žrala). Opravdu se omlouvám, moje knihovnička je celkem chudá, spíš jsem taková pravidelná návštěvkyně knihovny :)

8. Beletrie / Naučná kniha
Poslední jednorožec. Úžasná knížka, kterou jsem si chtěla přečíst díky animované pohádce, kterou jsem jako malá milovala. Udělala jsem dobře, že jsem po této knize zapátrala.
Naučných knih u mě taky moc nenajdete, ale před nějakou tou dobou jsem si koupila knihu Lincoln, protože mě zaujala a hned se do ní vrhla, ale potom mi do cesty přišly nějaké fantasy knížky a já tuto knihu na chvilku odložila a už je to asi dva roky :/ Měla bych se k ní vrátit.

9. Romantická kniha / Akční kniha
Opravdu nemám žádné romantické knihy. Tohle není můj šálek kávy. Ale aspoň za trochu romantické by se daly uznat Roztomilé malé lhářky. Tahle kniha mě zaujala v knihkupectví, navíc jsem o ní slyšela od kamarádky, tak jsem si ji koupila a přečetla. Dobře, není to úplně romantické.. Ale hlavně jsem se díky knížce dostala k seriálu Pretty Little Liars, který pravidelně sleduju.
A jako akční knihu bych mohla označit Červeného raptora. Tuto knihu jsem kdysi četla v knihovně (a to ji museli ještě objednávat z nějaké jiné) a dlouhou dobu jsem pak tuto knihu sháněla, nebyla nikde k dostání. Ale našla jsem ji na databazeknih.cz a i v dobrém stavu a musím si dát někdy re-reading. Věřím, že tato kniha nezaujme všechny, protože je to spíš pro ty, co mají rádi dinosaury a já se mezi ně rozhodně řadím.


10. Kniha, kterou tě udělala šťastnou / Kniha, která tě rozesmutnila
Obávám se, že takovéto knihy nevlastním :/ Nebo možná by se sem dala zařadit některá knih, z již zmíněných, ale nechci se opakovat. Každopádně jako bonus tu dávám Kniha, která tě vystrašila, těchto knih mám víc, jako malá jsem na tom ulítávala, hlavně ty sbírkové strašidelné knihy. A rozhodně musím doporučit Zuby nehty - dobré čtení na dobrou noc např. na táboře ;)


Pokud jsi to dočetl/a až sem, tak děkuju a budu ráda, když v tomto TAGu budete pokračovat dál. Do komentářů mi kdyžtak hodťe odkaz a já se ráda podívám na váš blog :)

Mohlo by tě zaujmout:

0 komentářů

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky