Vánoční filmy; Christmas Movies

Vím, že takovýchto článků můžete najít na různých blogách spoustu, ale zase jsem si řekla, proč to sem taky nedát? Přecejen se j...



Vím, že takovýchto článků můžete najít na různých blogách spoustu, ale zase jsem si řekla, proč to sem taky nedát? Přecejen se jedná o můj osobní výběr a bude se tedy možnáí i trochu lišit od těch ostatních seznamů vánočních filmů. Předem upozorňuji, že v tomto seznamu rozhodně nenajdete filmy Sám doma, protože k nim chovám určitou averzi - tu jsem převzala od mamky, ale jinak si myslím, že filmy dle mého výběru jsou docela dobré :)

FILMY


Láska nebeská
(Love Actually)
Láska nebeská, nová romantická komedie ve stylu Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill a Deník Bridget Jonesové, nás zavede do současného předvánočního Londýna, kde se odehraje příběh skládající se z mnoha nádherných milostných historek - někdy romantických, někdy smutných, někdy pošetilých. Žádná nepostrádá svůj osobitý humor. Všude, kam se podíváte, způsobuje láska chaos. Od nově jmenovaného ministerského předsedy, který se zamiluje 30 vteřin poté, co vejde do úřadu na Downing Street, až po smolařského prodavače sendvičů, který nemá s dívkami ve Velké Británii prostě štěstí a raději proto odjíždí do Wisconsinu; od spisovatele, který dostal košem a vypaří se do jižní Francie utěšit své bolavé srdce, až po stárnoucí rockovou hvězdu, která se snaží o come-back za každou cenu; od nevěsty, které dělá starosti nejlepší přítel jejího muže, až po ženu, které dělá starosti její manžel; od chlapce, který se zakoukal do nejkrásněší dívky ve škole, až po jeho nevlastního otce, který se zakokukal do Claudie Schiffer. Tyto londýnské životy a lásky se setkají, smísí a nakonec vše vyvrcholí na Štědrý večer s romantickými, dráždivými a komickými důsledky pro všechny zúčastněné.

Bez tohoto filmu si už Vánoce ani nedokážu představit. Pro mě tento film představuje každoroční Vánoční klasiku a není výjimkou, že si tento film ráda pustím i během roku. Samozřejmě i díky skvělým hercům mám tento film ráda a to nejenom díky úžasnému Hugh Grantovi, ale také díky méně známým hercům, kteří si v tomto filmu zahráli významné role. Z tohoto filmu také pochází píseň od Billy Macka - Christmas Is All Around Me, která se k Vánocům neodmyslitelně pojí.


Prázdniny
(The Holiday)
Co by měla dělat čerstvě opuštěná holka v depresích krátce před Vánocemi? Změnit prostředí. Prostě vypadnout někam, kde jí všechno nebude připomínat, že se její život nápadně podobá zápiskům z Deníku Bridget Jonesové. Úplně ideální by bylo, kdyby našla jinou opuštěnou holku v depresích (nejlépe na druhém konci zeměkoule) a vyměnila si s ní aspoň na vánoční prázdniny bydlení. Taková je výchozí situace příběhu úspěšné komediální autorky Nancy Meyers, který je zároveň stejně rozpustilý jako její hit Po čem ženy touží a stejně citlivý jako její předchozí režijní počin Lepší pozdě nežli později. Amanda (Cameron Diaz) je rozkošná a lehce snobská obyvatelka luxusní rezidence v Los Angeles. Ani to však nezabránilo jejímu dnes již expříteli, aby se vyspal s jinou. Iris (Kate Winslet) je stejně rozkošná ale lehce uzavřená obyvatelka "nejmenšího domku na světě", stojícího na samotě poblíž Londýna, která se zakoukala do šéfa, bohužel čerstvě zasnoubeného. Dvě ženy se stejným problémem, které od sebe dělí devět tisíc kilometrů, se rozhodnou pro razantní řešení. Po vzájemném ujištění, že v okolí ani jedné z nich není žádný chlap, který by jejich deprese ještě prohloubil, míří Amanda do sychravé Anglie a Iris do sluncem zalité Kalifornie, aby si bez chlapů v klidu užily vánoční prázdniny. Jenže Amandě nadělí Ježíšek Grahama (Jude Law), Irisina romanticky založeného bratra, a aby se to nepletlo, kolem Iris se začne motat Amandin přítel Miles (Jack Black), svérázný hudební skladatel. Přestože se obě snažily před chlapy utéct, zdá se, že z louže přešly přímo pod okap…

Tento film jsem viděla poprvé teprve minulý rok a hned jsem zapomněla jeho jméno. A pár týdnů zpět jsem na tento film opět narazila a tentokrát si jeho název hodlám zapamatovat. Velmi se mi líbí téma příběhu, tedy to, že si dvě ženy vymění domy na nějakou tu dobu a samozřejmě se setkávají s bývalými láskami a potkávají ty nové. I když jsem tento film viděla pouze jednou, vím, že to nebylo naposled a ráda bych se na tento film podívala i tento rok. Mimochodem ve filmu hraje Cameron Diaz a svoji postavu zahrála velmi dobře, ale nemyslete si, že bych Cameron nějak zvlášť vyhledávala, ale je to dobrá herečka.


Dárek z lásky
(Noel)
V New Yorku se náhodně na Štědrý den setkává 5 lidí. Jsou propojeni sérií nevysvětlitelných příhod a s malou vzájemnou pomocí si uvědomují nový smysl svých životů.

Tento film jsem dlouho neviděla a myslím, že jsem ho viděla pouze párkrát, ale přesto si pamatuji, že se mi líbil a ráda bych si ho tento rok osvěžila v paměti. Navíc tam hraje Penelope Cruz a Susan Sarandon, což je tak trochu záruka kvality. Uvidím, jestli se mi ten film bude vážně tak líbit, jak si myslím, že se mi líbil :D :)







Santa má bráchu
(Fred Claus)
Fred Claus (Vince Vaughn) vyrostl ve stínu obdivovaného mladšího bratra Santy a stal se z něho zachmuřený bručoun, který už nevěří na Vánoce. Jednoho kouzelného prosince však přesto vyrazí první sobí třídou na sever, protože zjistil, že Santa je v maléru... Tuhle pohádku ještě neznáte. Fred Claus vyrostl ve stínu svého obdivovaného mladšího bratra Santy a stal se z něho zachmuřený bručoun, který už nevěří na Vánoce. Jednoho kouzelného prosince však Fred přesto vyrazí první sobí třídou na sever, protože zjistil, že Santa je v maléru: objevil se totiž záludný expert v oboru výkonnosti, který chce Vánoce úplně zrušit. Fred bratrovi pomůže a přitom si znovu uvědomí, co pro oba znamená rodina. Na saních plných legrace přijíždí Vince Vaughn, Paul Giamatti, Miranda Richardsonová, Rachel Weiszová, Kathy Batesová, Kevin Spacey a spousta dárečků.

Většinou na takovéto americké komedie se Santa Clausem nejsem, ale když jsem na tento film minulý rok narazila v televizi a nechala ho jet, tak jsem byla mile překvapena, že to vlastně není, až tak špatné a dala se u toho i dobře zasmát. Zkrátka vánoční komedie na odreagování.


8 žen
(8 femmes)

Jeden zavražděný muž, osm žen a každá se zdá dychtivější než druhé dobrat se pravdy… Jenomže jedna z nich to musela být. V padesátých letech, v době, kdy se právě všichni chystají slavit vánoce, ve velkém buržoazním domě, osaměle stojícím na zasněženém venkově, se právě začíná drama. Pán domu byl nalezen zavražděný. Viníka nebo spíše vinici je třeba hledat mezi osmi ženami, které se pohybovaly v jeho blízkosti. Jeho úchvatná žena (Catherine Deneuve), citlivá setra (Fanny Ardant), švagrová - přísná stará panna (Isabelle Huppert), oddaná hospodyně, tchýně, jedna ze dvou rozkošných dcer nebo nová komorná (Emmanuelle Béart). A tak se začíná náročné vyšetřování, komplikované proplétáním se vzájemných vztahů, starých sporů, zrad a odhalení… Komické situace se střídají s odhalováním temných rodinných tajemství. Osm žen. Všechny jsou podezřelé. Každá má motiv. Každá má tajemství.

Tento film miluju, ale nemám ho nijak zvlášť spjatý s Vánocemi. Dívám se na něj během roku, tak jak se mi chce. Ale vím, že je spousta lidí, kteří si právě tenhle film spojuje s Váncocemi, přecejen se odehrává v zimě, tak ho sem dávám. Ale ať už jsou Vánoce nebo ne, tak vám ho rozhodně doporučuji zhlédnout - úžasný francouzský film!

Pelíšky
Příběhy jedné historické generace - stárnoucích rodičů, dospívající mládeže a malých dětí. Děj je zasazen do konce šedesátých let - podzim 67 až léto 68 s krátkým epilogem přesahujícím do let sedmdesátých. Pražská vilová čtvrť Hanspaulka, jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro mozaikové vyprávění paralelních životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968.

Samozřejmě jsem nemohla zapomenout na Pelíšky. Český film, který je velmi rozšířený a spousta lidí si bez něj nedokáže Váncoe představit. Pokud jste Pelíšky neviděli, tak byste to měli rozhodně napravit.




POHÁDKY 

Anděl páně
Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie (Klára Issová) se svatou Veronikou (Veronika Žilková) pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy - Petronel (Ivan Trojan), paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám Pán Bůh (Jiří Bartoška), ale i toho Petronel nakonec urazí. Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš (Jiří Dvořák), který se náramně dobře baví na Petronelův účet. Petronel bloudí zasněženým krajem a pokouší se najít si svého hříšníka, kterému by napravil hlavu. Nemá však nejmenší ponětí o lidských přáních, touhách, starostech a láskách.

Jako první zde musím uvést právě českou pohádku Anděl páně, jelikož ji hodnotím za velmi zdařilou a celá rodina se na ni vždy ráda podíváme. Ivan Trojan v roli anděla a Jiří Dvořák v roli ďábla.

Mrazík
(Morozko)
Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky. Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář.

Mrazík je prostě klasika a já tento film a hlášky z něj miluju. Nevím, co říct k této pohádce napsat, prostě klasika..

Polární expres
(The Polar Express)
Je štědrý večer, venku plno sněhu. Malý chlapec leží ve své posteli, ale nespí. Poslouchá, zda uslyší zvuk, který ještě nikdy předtím neslyšel - rolničky na Santových saních. Zbývá pět minut do půlnoci. Náhle je chlapec vylekán bouřlivým hlukem. Utře zamlžené okno a naskytne se mu úžasný pohled. Třpytivý černý vlak s burácením zastavuje před jejich domem, pára z jeho motoru syčí skrze noční oblohu posetou miliony sněhových vloček. Chlapec vyběhne ven a setká se s průvodčím vlaku, který, jako by zde čekal jenom na něj. Tak začíná kouzelný vánoční příběh o výletu do země Santa Clause na severním pólu. Nastoupíte do Polárního expresu také ?

Přiznám se (opět), že tuto animovanou pohádku jsem viděla jenom jednou, když jsem byla mladší, ale pamatuji si, že se mi tato pohádka líbila, a proto ji sem dávám :)



Tři oříšky pro popelku
Popelka je milé hodné děvče bez matky a posléze i bez otce, který ji nechá napospas své druhé ženě a její dceři. Obě nemají Popelku rády a mimo jiné se jí snaží všemožně zabránit v tom, aby se zúčastnila plesu, na kterém si má tamní princ konečně najít nevěstu. Osud však Popelce přeje více, než-li obě zlé ženy...

Dokáže si vůbec někdo představit Vánoce bez téhle naší české Popelky? Já rozhodně ne. Jediná verze filmové Popelky, kterou jsem ochotna přijmout. Zkrátka Libuše Šafránková je v tomto filmu nezapomenutelná a tento film si v mém srdci o Vánocích vždy místo najde.






+ Ukradené Vánoce Tima Burtona
(The Nightmare Before Christmas)
Kultovní snímek Tima Burtona vypráví o vánočních radovánkách v trochu netradiční podobě. Hlavním hrdinou filmu je Jack Skellington, znuděný nekorunovaný vládce Halloweenského městečka, kostlivec s dýňovou hlavou. Jednoho dne se náhodou ocitne v sousedním Vánočním městě. Tamní atmosféra ho natolik uchvátí, že se chce také zapojit do místních oslav a uspořádat Vánoce v trošku jiném, halloweenském duchu. Na pomoc si pozve své přátele ze záhrobí a vyrobí nádherné dárečky pro všechny hodné děti. Naloží je na sáně tažené kostrami sobů a vyráží nadělovat vánoční pohodu. Jak tohle může dopadnout?! Populární snímek Tima Burtona s vynikající hudbou a písničkami Dannyho Elfmana Vás vánočně pobaví úplně kdykoli, třeba i uprostřed léta!

Dále je tu film Tima Burtona, u něhož si nejsem, až tak jistá, jestli ho řadit spíše mezi ty Halloweenské nebo Vánoční filmy. Ale já jsem tento film letos o Halloweenu nestihla zhlédnout, tak to musím napravit o Vánocích. Filmy Tima Burtona miluju a musím říct, že je mi líto, že Ukradené Vánoce jsem viděla teprve jenom párkrát.

+ Mrtvá nevěsta Tima Burtona
(Corpse Bride)
Děj animovaného příběhu se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a sleduje příběh Viktora, mladého muže vtaženého do podsvětí, kde je oženěn s tajemnou mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve skutečném světě. Přestože se život v Zemi mrtvých ukáže být mnohem barvitější, než jeho striktní viktoriánská výchova, dospěje Viktor k závěru, že v tomto ani v dalších světech neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky...

Mrtvá nevěsta je jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec, z těch od Tima Burtona určitě. Mrtvá nevěsta se doehrává v zimě, to je důvod, proč se objevila v tomto seznamu, ale sama si ji neřadím k Vánocům a opět je to film, na který se můžu dívat během celého roku, ale pokud chcete něco zhlédnout během Vánoc a Mrtvá nevěsta by šla taky.



FILMY A POHÁDKY,

které jsem zatím neviděla, ale ráda bych to napravila

Grinch
(How The Grinch Stole Christmas)
Grinch přišel na svět stejně, jako všichni Kdovíci z městečka Kdosice. Jedné chladné noci přistál ve svém parapleštníčku na prahu dvou dobromyslných sester, Růži a Kláry. Ujaly se ho s láskou, přestože už od první chvíle tušily, že se od ostatních kdosických mrňat liší. V osmi letech Grinchovi narostly vousy a chlupy, navíc nazelenalé, a jeho vrstevníci ho provázeli výsměchem snad na každém kroku. Tehdy, v předvánočním čase, opustil domov, zanevřel na všechny, odmítl slavit Vánoce, které jsou pro obyvatele Kdosic téměř posvátné, a usadil se v hluboké jeskyni, vysoko nad městem. Od té doby je už po léta pro všechny Kdovíky i Kdovinky hotovou noční můrou. Nahání jim hrůzu ,a co je ještě horší, i výčitky svědomí. Ulice městečka už zase žijí předvánočním ruchem, který násobí přípravy na oslavu jubilejní Kdoslavy. Tehdy se kurážná Cindy Lou rozhodne osobně pozvat Grinche i s jeho psem Maxem, aby se stal smíchmajstrem a usmířil se s Kdovíky. Dopadne to sice všechno úplně jinak, než si ta malá představovala, protože Grinch je pořádný svéráz a k tomu ještě se srdcem o dvě čísla menší. Teprve, když zjistil, že Vánoce nelze ukrást, protože je nelze ani koupit, doroste mu do běžné, kdovíčí velikosti...

O tomto filmu slýchávám čím dál častěji, protože je to americká vánoční klasika a jak je známo, tak někteří rádi přebírají věci a zvyky z Ameriky. O tomto filmu jsem zaslechla poprvé minulý rok a tento rok jsem si přečetla mnoho článků, kde ho mnoho lidí řadí mezi své nejoblíbenější vánoční filmy. Schválně jsem se dívala i na nějaké info o filmu na čsfd, ale zrovna tam, tento film nemá moc vysoké hodnocení, a tak trochu nevím, co od něj očekávat, ale ráda bych si na film udělala vlastní názor a zkusím se na něj během Vánočních svátků kouknout.


Zázrak v New Yorku
(Miracle on 34th Street, z r. 1947)
Po newyorské ulici jde stařík s dlouhým bílým vousem. Aranžéra ve výkladu upozorní na špatné pořadí sobů ve vánočním spřežení. V průvodu potká opilého Santa Clause a znepokojen jeho stavem převezme s velkým úspěchem jeho místo. Tak se Kriss Kringle z domova pro přestárlé stane reklamní atrakcí obchodu s hračkami. Jeho úspěch spočívá v tom, že je opravdovým Santou, jak to také všem bez váhání sděluje. Někdo mu rád věří, někdo ne. Neurotický psycholog jej chce nechat zavřít do ústavu a tak se tím, zda je opravdu Santou začne se vší vážností a s velkou publicitou zabývat soud. Krissi Kringlovi však jde hlavně o to, aby mu uvěřila malá Susan a její racionální maminka, která se zklamaná životem vzdala fantazie a víry v možnost splnění přání.

Další film, na který jsem narazila, je opět americká klasika, tentokrát docela dost stará, ale i tak bych ji chtěla zkouknout a uvidím, jak se mi bude líbit.



Základ rodiny
(The Family Stone)
Sarah Jessica Parker v roli, za kterou byla nominovaná na Zlatý globus* a další zářivé hvězdy vládnou úžasné komedii nabité "břitkým humorem" (Rolling Stone)! Základ rodiny je okouzlující romantický film, během kterého se nepřestanete smát! Věčně podrážděná a až příliš konzervativní ředitelka korporace Meredith Morton (Sarah Jessica Parker) je zvyklá na život na Manhattanu, ale teď musí důvěrně známé prostředí na chvíli opustit. Čeká jí návštěva u rodiny svého přítele Everetta Stona (Dermot Mulroney). Stoneovi jsou ale hodně svérázní lidé a najít společnou řeč s odměřenou cizinkou pro ně nebude snadné. K tomu, aby si Meredith získala jejich srdce, bude potřeba jeden nečekaný host, dvě překvapivá milostná vzplanutí a několik piv!

Poslední film, který jsem z těch vánočních neviděla, ale ráda bych to napravila je Základ rodiny se Sarah Jessicou Parker. Tuto herečku mám ráda ve Sexu ve městě, ale nevím, jak se mi bude líbit v této roli, uvidíme. Ale na zkouknutí tohoto filmu se těším, protože mám ráda takovéto hrané vánoční filmy, tak uvidím, jak to dopadne, a jestli se taky náhodou nestane mojí další vánoční klasikou.


Budu ráda, když mi do komentářů napíšete zase vaše oblíbené vánoční filmy či pohádky, popřípadě názor na filmy, které jsem já zatím neviděla, ale chci zhlédnout - jestli to za to zhlédnutí vážně stojí. Určitě se mohlo stát, že jsem na nějaký film, který také mám ráda, zapomněla, ale doufám, že se to nestalo, alespoň ne u nějakého zásadního filmu.
Také máte nějaký film, bez kterých si Vánoce nedokážete představit? A díváte se na něj sami nebo společně s rodinou?

Mohlo by tě zaujmout:

0 komentářů

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky