Recenze: Chaos - Hlas nože (Patrick Ness)

Pův. název : The Knife of Never Letting Go Série : Chaos (1.) Rok vydání : 2011 (originál: 2008) Počet stran : 376 Překlad : Jan...

Pův. název: The Knife of Never Letting Go
Série: Chaos (1.)
Rok vydání: 2011 (originál: 2008)
Překlad: Jan Kozák

Toddovi bude za necelý měsíc 13 let a to v Novém světě znamená, že se z něj stane muž. Sám pořádně neví, co to znamená, ale jako poslední mladý kluk ve městě se na to těší. Všichni muži vysílají tzv. Hluk - slyšíš a můžeš dokonce i vidět, co si myslí. Neexistuje nic jako opravdové ticho, vždycky uslyšíš něčí Hluk - ať už je to tvůj vlastní Hluk, Hluk zvířat nebo Hluk blízkého města. I Todd si myslel, že žádné místo bez Hluku neexistuje, ale náhodou v bažině za městem jednu takovou ,,díru" v Hluku najde. A to, co objevil mu způsobí jisté potíže. Takové potíže, že je donucen opustit město s batohem na zádech a se svým psem Mancheem utíkat, jak nejrychleji dokáže...

I když je Toddovi v knize ani ne 13 let, mnohdy půdobí starší a nechová se jako malé dítě. Kniha je psána velmi specifickým stylem, řekla bych, zkrátka máte pocit jakoby vám příběh vyprávěl sám Todd osobně. Působí dojmem podobným jako kdyby vám ho vyprávěl starý známý a do příběhu se jde o to líp vžít.
V knize se setkáváme nejenom s Toddem, tedy s hlavním hrdinou, ale spoustou vedlejších postav, které při svém útěku potkává, některé máme možnost poznat trochu blíže, některé jenom okrajově, ale i přesto se mi líbí, kolik postav v knížce poznáme a máme tak šanci porovnat více postav - ať už těch dobrých nebo těch méně dobrých.
Nenarazila jsem na žádné nudné pasáže, žádné úseky, které by mě nudily, kniha se rychle odvíjí, má spád a mě akorát mrzelo, že tak rychle skončila. Také se mi velmi líbí členění samotné knihy, která je rozdělena na několik menších částí.
Nový svět v knize je skvěle popsaný a nic nepůsobí nelogicky, vše krásně navazuje a vzájemně se doplňuje. Patrick Ness mi dokázal vytvořit celistvou představu o světě, v němž Todd i se svým mluvícím psem Mancheem žije.
Je těžké hodnotit tuto knihu, aniž bych cokoli vyzradila, protože každá maličkost v tomto příběhu hraje svoji roli. Kniha je opravdu dobře propracovaná, velmi čtivá, rychle ubíhající,... Nevím, co jí vytknout.


Pokud vás kniha zaujala, tak se podívejte do Levných knih, kde by ji měli mít, jak v měkké, tak i v pevné vazbě.

A na závěr takové malé varování: Nečtěte si obsah knihy na databázi knih - všimla jsem si, že je to tam dost vyspoilerovaný a myslím, že by vás to mohlo mrzet, když byste si to přečetli. Já jsem si ho před přečtením na databázi naštěstí nepřečetla a jsem za to vážně ráda. Jinak - proč to tam vůbec je ten spoiler?? :o

Mohlo by tě zaujmout:

0 komentářů

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky