Filmy roku 2014: Doporučuji

Článek na této téma jsem chtěla připravit už dávno, přesněji řečeno během vánočních prázdnin, ale během těch jsem si na to nenašla čas,...


Článek na této téma jsem chtěla připravit už dávno, přesněji řečeno během vánočních prázdnin, ale během těch jsem si na to nenašla čas, takže to teď doháním :D Ale doufám, že vám toto zpoždění nevadí. V prvním článku se můžete inspirovat filmy, které jsem viděla a můžu je jen doporučit (+2 takové bonusy..). A během dalších.. asi 14 dní chystám pro vás další článek - Filmy roku 2014: Zaujalo mě, kde budou filmy, které jsem sice neviděla, ale ráda bych je zhlédla. Takže vzhůru do toho :)


12 let v řetězech
Twelve Years a Slave
Žánr: Drama, Životopisný
Děj: Solomon Northup měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek, svobodu i právo na život. Žil idylický středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o to všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho jediným osudem se stala dřina na plantáži "pod bičem otrokáře". Většinou doslova. Přesně to se v roce 1841 přihodilo Američanu Solomonu Northupovi (Chiwetel Ejiofor), který svůj skutečný příběh zachytil v autobiografické knize 12 Years a Slave. Solomon měl smůlu, že byl... černoch. Dva únosci ho pod příslibem houslového melouchu vylákali do Washingtonu, kde Solomon po první noci skončil spoutaný v řetězech. V následujících dnech byl prodán do otroctví na americkém Jihu. Ocitl se ve zlém snu, který potrvá dalších dvanáct let. Za těch dvanáct let potká Solomona snad všechno, co černého otroka potkat mohlo. "Hodný" otrokář. Krutý otrokář. Dřina na bavlníkových plantážích. Pokus o lynčování. Bičování. Psychický teror. Neúspěšné pokusy o útěk. Víru ve svobodu a pomoc.
Recenze: zde

Captain America: Návrat prvního Avengera
Captain America: The Winter Soldier
Žánr: Akční, Sci-fi
Děj: Po katastrofických událostech, které Avengers prožili v New Yorku, žije Steve Rogers neboli Captain America ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera poklidně v ústraní ve Washingtonu, D.C. a snaží se přizpůsobit modernímu světu. Když ale dojde k útoku na jeho kolegu z organizace S.H.I.E.L.D., zaplétá se do pavučiny intrik, které ohrožují celý svět. Společně s Black Widow se Captain America pokouší odhalit stále se prohlubující spiknutí a současně se na každém kroku střetává s profesionálními zabijáky, kteří byli posláni, aby ho umlčeli. Když dojde k odhalení skutečné šíře zákeřného plánu, povolávají Captain America s Black Widow na pomoc svého spojence Falcona. Přesto se brzy ocitají tváří v tvář nečekanému a zdatnému nepříteli - Winter Soldierovi.
Recenze: zde

X-Men: Budoucí minulost
X-Men: Days of Future Past
Žánr: Akční, Sci-fi, Fantasy
Děj: Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce "hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James MacAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti.
Recenze: zde

Labyrint: Útěk
The Maze Runner
Žánr: Akční, Sci-fi
Děj: Podzemní výtah Thomase vyvezl na louku obklopenou vysokými zdmi. Vůbec na nic si nepamatuje, dokonce si zpočátku nevzpomíná ani na vlastní jméno. Hned po příjezdu jej přivítá skupina dalších mladíků, které již dříve potkal stejný osud. Vytvořili zvláštní komunitu, která se na tom podivném místě snaží přežít a zároveň neúnavně hledá únikovou cestu. Možnost utéct mají každé ráno, kdy se ve zdi otevírá obrovská brána. Ta jim však pouze umožňuje vstoupit do obrovského a neustále se měnícího bludiště, které jejich nový domov obklopuje. Nejlepší a nejodvážnější běžci hledají cestu ven a postupně mapují jednotlivé části labyrintu. Mají na to jen čas vymezený denním světlem, večer se brána uzavírá a kdo se nestihne včas vrátit, mezi stěnami labyrintu nepřežije. Zůstane po něm jen přeškrtnuté jméno vyryté na stěně. Labyrint se totiž v noci mění na děsivé místo plné nejrůznějších nástrah, kvůli nimž se pravděpodobnost přežití v jeho útrobách limitně blíží k nule. Thomase přesto bludiště neustále přitahuje. Možná za to může i fakt, že je jiný než ostatní chlapci. Jemu jedinému se zdají podivné sny o minulosti a o záhadné organizaci skryté pod zkratkou W.C.K.D. Navíc právě jeho jméno vykřikne nový pasažér, kterého přiveze další výtah. K překvapení všech to ale není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A právě ona možná drží klíč od brány jejich vězení.
Recenze: zde

Horns
Žánr: Drama, Thriller
Děj: Ig Perrish (Daniel Radcliffe) byl vždycky bohabojný slušňáček a jeho život byl ideální. Pak ale za nevyjasněných okolností byla znásilněna a zavražděna jeho přítelkyně a všechno jde do háje. Kromě pochopitelného žalu se musí Ig vyrovnat také s odsudky okolí, které je přesvědčené o tom, že je viníkem právě on. Jak se ukazuje, s poctivostí leda pojdeš a možná právě proto se mladý muž jednoho rána probouzí s ďábelskými rohy na hlavě, které mu propůjčují zvláštní moc. Lidé se mu zničehonic začínají doznávat ze svých hříchů, což mu dává možnost vraha své přítelkyně konečně vypátrat.
Recenze: zde

A tady jsou ty dva bonusové film, které jsem vám slíbila, a proč jsou bonusové? No, ještě jsem je neviděla, ale slyšela jsem, že jsou dobré a stojí za to se na ně podívat.. Jo, já vím, jsem trochu pozadu :/

+ Hunger Games: Síla vzdoru 1. část
The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Žánr: Dobrodružný, Sci-fi
Děj: Katniss Everdeenová prožívá nejtěžší období svého života. Ačkoli z Her čtvrtstoletí jakžtakž vyvázla se zdravou kůží a máma se sestrou jsou v bezpečí, její starosti ještě neskončily. Capitol srovnal se zemí Dvanáctý obvod, zahynuly tisíce lidí a Katniss pronásleduje pocit viny. Navíc Peeta Mellark, její partner z Her, zůstal v rukou nepřátel. Na čelo odboje se postavil Třináctý obvod, i když jen donedávna se o jeho existenci téměř nic nevědělo. Válka přináší oběti na obou stranách, rozdíly mezi dobrem a zlem se stále více stírají. Vítězství se sice přiklání na stranu rebelů, ale konec je stále v nedohlednu. Krveprolití může zastavit pouze Katniss. Pokud chce zachránit Peetu, zabránit dalšímu maření životů, porazit Sídlo a nenáviděného prezidenta Snowa, musí se znovu chopit symbolu Reprodrozda. Opět zjišťuje, že o svém osudu nerozhoduje sama, ale do jisté míry se stává nástrojem v mocenském souboji. A stále nevyřešila dilema, kterému ze dvou nejbližších přátel patří její city.

+ Hobit: Bitva pěti armád
The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Žánr: Dobrodružný, Fantasy
Děj: "Hobit: Bitva pěti armád" uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků. Když se jim v boji proti draku Šmakovi podařilo dobýt zpět svou vlast, nechtěně vypustili do světa smrtící sílu. Rozzuřený Šmak dští svůj spalující hněv na bezbranné muže, ženy a děti v Jezerním městě. Thorinova posedlost hromaděním znovu nabytého pokladu, kterému i přes Bilbovu snahu obětuje přátelství i čest, dožene Hobita k zoufalému a nebezpečnému rozhodnutí. Ale ještě větší nebezpečí je čeká. Sauron, o jehož krocích nikdo kromě čaroděje Gandalfa nic netuší, tajně vyslal obrovskou armádu Skřetů, aby zaútočila na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v epické bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel.

A které film za rok 2014 byste doporučili vy mně? A viěli jste některý z těchto filmů? Jak se vám líbil? 


Mohlo by tě zaujmout:

5 komentářů

  1. Wow konečně někdo, kdo doporučuje Capitána, yaay! (*fangirl mode activated*)
    Horns s Danielem jsem teda ještě nestihla, ale už to mám dlouho v plánu, a když jsem to teď dostala i s doporučením, tak to možná i zkouknu! :D

    Mimochodem, jak jsem četla kousek té tvojí recenze na The Maze Runner - koukám, že víš, že jsou i knížky. Jestli jsi ještě nezačala, měla bych pro tebe doporučení. Jestli umíš alespoň trošku líp anglicky, zkus to spíš v angličtině, je to pak o mnoho lepší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Captaina jsem rozhodně musela doporučit - jsem Marvel girl :)
      A Horns určitě zhlédni, bylo to zajímavý vidět Daniela zase v úplně jiné roli a film byl takový trochu, hezký temný..

      Jinak jsem četla Labyrint v češtině a to mě moc nenadchlo, ale pokud najdu trochu víc času tak si ho zkusím přečíst v angličtině.. Akorát teď toho mám číst fakt hodně - i těch knih v angličtině, takže moc nestíhám :) Ale díky za tip :)

      Vymazat
    2. Oh Hi spolu-fangirl!
      Ohoho, už se těším! (。◕‿◕。)/ *hned si to připisuje na futra, těsně vedle toho filmu, kde líbal Dana DeHaana*

      Jo, tak jestli už jsi to četla, tak to klidně odlož až na dobu neurčitou. Já jen, že třeba ty nadávky a tak, se mi líbili v originále mnohem víc :D

      Vymazat
    3. Oh Hi spolu-fangirl!
      Ohoho, už se těším! (。◕‿◕。)/ *hned si to připisuje na futra, těsně vedle toho filmu, kde líbal Dana DeHaana*

      Jo, tak jestli už jsi to četla, tak to klidně odlož až na dobu neurčitou. Já jen, že třeba ty nadávky a tak, se mi líbili v originále mnohem víc :D

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky