Má cenu si kupovat CDéčka a desky?

Tentokrát trochu netradičně, názorový článek. Plánuju psát víc takovýchto článků, doufám, že to aspoň některé z vás bude bavit a budu ráda,...

Tentokrát trochu netradičně, názorový článek. Plánuju psát víc takovýchto článků, doufám, že to aspoň některé z vás bude bavit a budu ráda, když se taky k danému tématu vždy vyjádříte :)

V době internetu je stále těžší a těžší se uživit hudbou (tedy myslím). Dnes se tu nechci bavit o koncertech, na ty stále chodí lidi, a budou, ale o prodeji CDéček a desek, které se znovu vrací "do módy".
Ať už si chcete poslechnout jakékoliv album od jakéhokoliv interpreta, stačí si najet na internet a tam vám vejde spoustu odkazů, kde si ho můžete zdarma poslechnout či stáhnout, přičemž se u většiny odkazů jedná o porušování autorských práv.
Neříkám, že já takto hudbu neposlouchám, ano, poslouchám, i si ji stahuju, ale přesto miluju ten pocit, když držím to "oficiální" CD mé oblíbené kapely v ruce a vím, že jsem jejich tvorbu nějak podpořila. gramofon bohužel nemám, ale taky bych si ho ráda časem pořídila, a tak si kupovala i desky.
Nesnáším, když se někdo, s prominutím, debilně zeptá: "A proč bych si měl kupovat CDéčko, když si tomůžu zdarma stáhnout?" Ano, můžeš, ale to ti není ani trochu blbý, že ten, kdo se na tom nadřel, z toho nebude mít nic?
Další věc je legální stahování hudby za peníze. Tohohle já nevyužívám, jsem zvyklá, že když za něco zaplatím, že to pak můžu držet v ruce. Já vím, staromódní názor, ale jen tak se ho nevzdám. Ale zase tuto formu neberu ostatním - každý podporuje hudbu jiným způsobem. 
Takže - já jsem rozhodně pro CDéčka a desky. A lidi - podporujte kapely a interprety, kteří stojí za tou hudbou, a kteří do toho dali kus sebe. Podle mě potřebují vnímat tu zpětnou vazbu.
A co vy? Kupujete si CDéčka nebo vám to přijde zbytečný? 

Mohlo by tě zaujmout:

9 komentářů

  1. Taky jsem uvažovala o koupi nějakého CD... problém je s tím, že v mém blízkém okolí nemám prakticky možnost sehnat nějakou hudbu, kterou poslouchám. Navíc to taky není nejlevnější záležitost... no, snad bych si mohla něco v budoucnu koupit, až třeba moje oblíbená kapela něco vydá. Zatím to je ale v nedohlednu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já, i když jsem bydlela v městě, kde nebyl žádný obchod s CDéčkama, tak jsem si vždycky našetřila, a až jsem se dostala do většího města, tak tam jsem si je koupila :) Kdyžtak ochotní prodavači určitě zařídí to, že ti objednají CD, které máš vyhlídnuté :)

      Vymazat
  2. Mně vždy udělá koupě CD radost a to už jen proto, že jsem jiná než ostatní :)
    No a desky ty jsou naprosto krásné, však já bych si je neměla na čem přehrávat :/

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky, když si domů přinesu nové CD, tak si ho musím pouštět furt dokola a taky z něho mám fakt radost :)
      Jinak ten projekt mě fakt zaujal a určitě se ráda zapojím :)

      Vymazat
  3. Mám v plánu si někdy v budoucnu koupit gramofon a začít se sbíráním desek. Gramofon patřil k mému dětství a hrozně mě mrzí, že nás opustil. Ten praskavej zvuk mi chybí. Já si obecně myslím, že lidi by měli víc chodit na koncerty. Teď ale vůbec nemám na mysli ty obrovské s desítkami tisíc lidí, ale ty malé akce malých neznámých kapel, protože tyhle lidi tu hudbu opravdu dělají pro zábavu, jsou nezkažení slávou a podporu opravdu ocení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gramofon bych si v budoucnu taky strašně ráda pořídila, jeden doma sice máme, ale takový, ke kterému musíme připojit moc dalších repráků, takže do pokoje bych to fakt neměla kam dát.. Ale miluju kouzlo desek a gramofonu :)
      A myslím, že takový malý koncert si mnohdy užiješ mnohem víc než nějaký na stadionu - určitě jsi blíž tý kapele a často s členama kapely můžeš i pokecat.. Na takový koncerty chodím fakt ráda :)

      Vymazat
  4. Řeknu to asi takhle, příjde mi trochu zbytečné kupovat si desky svých interpretů, ale miluji, když si můžu koupit DVD se svým oblíbeným seriálem. :D Jo, tak trochu si protiřečím, ale je to tak. Ovšem kdybych se do někoho opravdu zamilovala, tak by mi nevadilo podpořit ho a koupit si CD s originálem...:)

    OdpovědětVymazat
  5. Já si stahuji písničky a poslouchám je online a tak, ale taky miluji mít v rukou to CDéčko a poslouchat ho na CD přehrávači. Bohužel nemám CD přehrávač, jen v obýváku, a v počítači mi nefunguje,takže počet mých CDéček je velice omezený, ale chci si je všechny někdy dokoupit. :3
    -CrazyJull

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky teprve plánuji koupit přehrávač do pokoje, jelikož se mi před nějakou tou dobou rozbil.. Ale i tak většinou poslouchám momentálně písničky z mobilu nebo z internetu.. Ale asi během léto si ten přehrávač konečně pořídím :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky