Recenze: Boyhood

Drama 2014, USA, 2014 Oficiální text: Chlapectví je výjimečný film. Příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka chtěl režisér Ri...

Drama
2014, USA, 2014

Oficiální text:
Chlapectví je výjimečný film. Příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka chtěl režisér Richard Linklater (Před soumrakem, Před půlnocí) natočit co nejpoctivěji, i proto na něm pracoval dvanáct let. Každý rok, na tři až čtyři natáčecí dny, se sešla tatáž sestava herců a tvůrců, aby natočila další střípek do jedné životní mozaiky. Výsledkem je snímek, který je neobyčejný svou obyčejností a také tím, jak neuvěřitelně pestrou škálu emocí dokáže ze svých diváků vydolovat. Mason (Ellar Coltrane) je sympatický šestiletý kluk, který po rozvodu rodičů žije se starší sestrou Sam (Lorelei Linklater) a mámou (Patricia Arquette). S tátou (Ethan Hawke) se ale obě děti pravidelně vídají a mají s ním kamarádský vztah. Taková je Masonova výchozí životní situace, z níž se vydává vstříc pubertě, dospívání a dospělosti. Po cestě míjí spousty známých a přátel, prvních a druhých lásek, konfliktů a usmiřování se sestrou a matkou a dalších životních křižovatek, které všichni tak důvěrně známe.

Film Boyhood (v čj Chlapectví) sleduje život obyčejného dospívajícího kluka. Režisér Richard Linklater na tomto snímku pracoval neuvěřitelných 12 let. Každý rok se na pár dní sešli ti samí herci a natočili kousek do výsledného filmu.
Hlavní postavou je Mason, jehož život sledujeme od jeho 6ti let. Během filmu se v divácích prostřídá mnoho emocí a pocitů, jelikož na své cestě životem Mason pozná spoustu lidí, nových přátel, také lásek, ale narazí i na pár konfliktů a těžších situací.

Film Boyhood byl pro mě velmi očekávaným snímkem, jelikož už předtím než šel do kin o něm bylo hodně slyšet. Hlavně kvůli tomu, o jaký projekt se vůbec jedná , to, jakou dobu ho trvalo natočit a kolik lidí se na tom podílelo. Asi i kvůli té 
délce natáčení jsem od filmu očekávala něco velkolepého. Navíc film byl nominovaný i na Oscary, odkud si sice jednu sošku odnesl, ale myslela jsem si, že Oscary více ovládne. Ale i tak - co se týká ocenění, tak si vedl celkem dobře (např. Zlaté Globy). Jinak ono to vlastně velkolepé bylo, ale trochu jinak než jsem očekávala.
Čekala jsem dramatický příběh, možná nějaké ty drogy a zkrátka více drama, ,,horší" životní příběh. Ale neříkám, že když tomu tak nebylo, že je to hned špatně. Obyčejný příběh, celkem obyčejného dospívajícího chlapce - i když každý jsme svým způsobem jedineční.
První polovina filmu, kdy Mason byl ještě malým klukem, pro mě byla trochu nudná, ne moc záživná. Ale druhou polovinu filmu, kdy Mason už byl na střední a dál a žil si svým vlastním životem, film mě začal bavit a mnohem víc zajímat.
Celkově je to ale moc hezký snímek, hezky natočený, takový milý. Ale i přesto si myslím, že film už asi znovu nezhlédnu.
Od filmu jsem ale stejně čekala něco víc, a i když je to hezký film, tak pro mě zůstává jenom milým, na jedno zkouknutí.

Viděl jste někdo tento film? A jak se vám líbil?


Mohlo by tě zaujmout:

0 komentářů

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky