BELGIE 2015

Jak jste mohli zaznamenat na facebookové stránce blogu ( zde ), tak jsem poslední týden v březnu byla v Belgii. Jednalo se o  výměnný poby...

Jak jste mohli zaznamenat na facebookové stránce blogu (zde), tak jsem poslední týden v březnu byla v Belgii. Jednalo se o výměnný pobyt se školou, prvně jsme tedy my jeli na týden tam a Belgičani zase přijedou poslední týden v dubnu sem. Každý jsme bydleli u svého Belgičana, já konkrétně u Belgičanky, která se zdála celkem fajn, i její rodina byla fajn, doma to měli moc hezké, moderní, i její sourozenci byli fajn - v tomhle ohledu jsem fakt byla spokojená. Akorát chodí s jedním klukem z jejich třídy, ten se taky účastnil výměny, takže vlastně oni dva byli skoro furt spolu, takže tak trochu si vystačili sami spolu. No, nevadí.
Z Česka jsme vyráželi v pátek navečer, každé tři hodiny, přibližně, jsme stavěli na benzínce a dopoledne další den jsme dojeli do Bruselu. Tam jsme byli celkem devět hodin, z čehož bylo pět hodin rozchodu, což bylo fakt super - mohli jsme si to tam projít, jak jsme chtěli, sami. Takže jsem nakoupila nějakou tu čokoládu, dala si vafli, kafe, nakoupila pár pohledů,.. V Bruselu to bylo fakt fajn a líbilo se mi tam, i když tam bylo dost turistů a tak, ale bylo to tam hezký.
Odpo jsme pak jeli dál a navečer jsme dorazili do Beverenu, kam si pro nás přijely jednotlivé rodiny. No a večer jsme šli ještě do klubu, kde to bylo skvělé, sešlo se nás tam hodně z výměny, jak Čechů, tak Belgičanů. Ale v tom klubu to bylo fakt skvělé a líbilo se mi tam ze všech hospod apod. nejvíc :) Myslím, že jsme tam byli asi do jedné, a pak jsme jeli na kolech domů (jejich kola jsou fakt na zabití, teda aspoň to moje bylo, takové.. rozviklané :D).
neděli jsme měli naprosto volný program - s rodinou. V mém případě loupání zeleniny a ovoce na další den do školy :D No, ale pak mě moje Belgičanka (+ její milý a jeho Češka) pozvala na palačinku, takže to snad stálo za to :D Ale večer jsme šli zase do hospody s ostatníma.
pondělí byl program ve škole, nějaké ty seznamovací hry a prezentace na téma sport a zdravý životní styl (tohle téma jim vybrali učitelé, Belgičani z toho taky nebyli moc nadšení..). Večer zase ven, klasika.
Další den se jelo do města Bruges, které jsem si naprosto zamilovala, jelikož to má takový ten anglický styl - ty domy prostě vypadají jako v Anglii, takže to já můžu. Každopádně nás provedli městem, a pak jsme měli rozchod. Já zas nakoupila další čokoládu :D Z Bruges jsme ještě jeli na pláž, i když pak začalo pršet, ale pláž byla vážně hezká, písek, molo, taková hezká šedá atmosféra ledového moře. Pak jsme akorát dojeli domů a hned zas šli ven (tedy opět jeli na kolech, každý den jsme jeli na kolech).


Další den byl opět program ve škole - i se studentama z ostatním výměn, byli tam ještě ze Slovenska a Itálie. A "hráli" jsme si na evropský parlament, kdy jsme ve skupinkách diskutovali nad návrhama zákonů, anglicky, a pak o nich všichni hlasovali. No, nebyl to úplně nejzábavnější program, ale bylo to celkem zajímavé.
Ve čtvrtek jsme jeli do bažin (Saeftinghe), kde jsme byli asi hodinu, dýl, ale původně jsme tam měli být skoro tři hodiny, ale začalo pršet. Bylo to hodně náročné v gumácích se tam občas brodit bahnem, ale rozhodně to byla zajímavá zkušenost, jsem ráda, že jsem tam byla.
Poslední den jsme dopo ještě jeli do Antwerp, projít se po městě, ale tohle město se mi až tak nelíbilo, nevím. Každopádně pak jsme jeli dom a já jsem se sbalila a připravila na cestu. Taky jsem se rozloučila s rodinou, vážně byli moc fajn.
No a v sobotu dopo jsme se vrátili zpátky domů do Česka.

A ještě pár věcí, co je pro Belgii fakt typických:
ježdění na kole (jezdili jsme fakt všude na kolech, do školy, do hospody, plus ty jejich kola, no.. -_-)
pivo (hlavně Duvel, navíc se tam pije od 16ti, takže noproblemo, chutnala jsem teda, ale pivo mi nechutná, takže asi tak, ale i přesto, že pivo mi nechutná a nepiju ho, tak jedno mi chutnalo a to třešňový Mort)
počasí - furt prší (skoro furt tam pršelo a bylo fakt mrazivo, takže jsme většina domů dojeli nachcípaných)
zima (tím myslím, že nemají moc potřebu doma topit, teda u těch mojich to nebylo až tak, ale u některých byla prý fakt kosa)
během dne moc nejí, až u večeře se fakt nají (Češi tak trochu hladověli, teda ne všichni, ten kdo si dokázal říct, tak ne, já jsem se celkem rychle přizpůsobila a nevadilo mi, že se jí víc až na večeři, ale i tak když jsem přijela zpátky domů do Česka, tak jsem se doma fakt přecpala a snědla toho strašně moc..)
divný zákazy ve škole (třeba v budově školy se vůbec nesmí jíst ani pít, takže když chceš něco pojíst, tak musíš jít ven na školní dvůr a vzhledem k tomu, že v Belgii skoro furt prší, tak nic moc, a nebo záchody, záchody pro učitele jsou uvnitř budovy, ale jestli chceš jít ty na záchod, tak musíš jít na dvůr, kde jsou záchody pro studenty, nevím, jestli je to takhle na všech školách tam, ale konkrétně na té naší to tak bylo, jo a taky se tam v budově vůbec nesmí používat mobil a nesmíš si tam ani pustit písničky do sluchátek, nic, teď si vážně vážím těch našich škol v ČR)
čokoláda, vafle (no, tohle jsem asi ani nemusela psát, ale aby to bylo komplet, prostě Belgická čokoláda je vyhlášená, takže asi tak)
hranolky, French fries (Belgičani si přivlastňují to, že u nich vznikly hranolky, budiž, je pravda, že hranolkáren je tam celkem dost)
anglický styl (hodně domů a měst je tam postaveno v anglickém stylu, upřímně netuším, jak se tam dostal, ale miluju ho)
Určitě by se našlo spoustu dalších typických věcí, ale tyhle mi nejvíc zůstaly v paměti.


Tak doufám, že se vám tento článek líbil, možná se vám něco z toho bude hodit, až tam pojedete.
Nebo byl jste tam někdo z vás už? Taky se vám tam líbilo?

Mohlo by tě zaujmout:

0 komentářů

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky