Why Are Drugs Illegal?

  Česky        English Žádná droga není špatná nebo dobrá , drogy jsou prostě drogy. Záleží u nich především n...

 Česky      English

drugs being illegal


Žádná droga není špatná nebo dobrá, drogy jsou prostě drogy. Záleží u nich především na tom, jak je užíváme a hlavně proč je užíváme. Některé drogy jsou legální, některé ne, některé jsou škodlivé pro naše zdraví, některé mu prospívají, a některé drogy nedělají víceméně nic. A všichni na ně máme svůj vlastní názor založený na tom, co o nich víme nebo nevíme, co nám o nich bylo řečeno, v jakém prostředí jsme vyrůstali, v jaké rodině jsme vyrůstali apod. Mimo zakázané, nelegální drogy, existují také legalizované drogy, většinou pro medicínské účely, které jsou označovány jako dobré a přijatelné, a samozřejmě jsou tu i drogy, které najdeme v kávě nebo čaji a tyhle látky většina lidí za drogy skoro nepovažuje, i když jsou jimi také.

Už odnepaměti lidé zkoušeli a užívali různé drogy, ale nejenom lidé, také některá zvířata - např. jaguáři, opice nebo sloni. Mezi první lidmi užívané drogy patřilo kakao a kávová zrna, které mají menší účinky, dále třeba čaj nebo maková semínka. Starověcí Egypťané si také velice oblíbili alkohol. Vůbec první zmínka o užití drogy pochází už z roku 5 000 př.n.l. a jednalo se o opium užívané Sumeřany. Opium bylo později velmi oblíbené také v Číně a na dalekém Východě, to se potom celosvětově rozšířilo. Kolumbus dovezl do Evropy tabák. Mnohem, mnohem později přišla řada na izolování látek jako je třeba morfin izolovaný v roce 1805, kokain izolovaný v roce 1844 a heroin roku 1898. V roce 1903 došlo také k zajímavé změně ingrediencí ve slavné Coca Cole, tento nápoj obsahoval do r. 1903 kokain, až později byl nahrazen kofeinem.

Největší změny v legalizaci drog nastaly až kolem r. 1900, před 1. světovou válkou, kdy začala světová globalizace a lidé začali více cestovat. Díky tomu se hlavně opium stalo velmi populárním také v Americe a v Evropě. Ale opium bylo později označeno za nečistou drogu a bylo zakázáno, také tomu přispěl fakt, že opium nebylo nijak využívané v medicíně, a tak "nebylo k ničemu dobré". Postupně byly zakázány také další drogy jako heroin, kokain a v několika státech nastala také prohibice alkoholu, která ovšem nevydržela a ve většině zemí je dnes alkohol povolený, výjimkou jsou ale např. některé státy s dominantním náboženstvím, které alkohol zakazuje. Tím jsem se dostala k dalšímu bodu, některá náboženství drogy úplně odsuzuje, ale většina náboženství uznává užívání minimálně některých drog, které věřícím údajně dopomáhají navázat spirituální kontakt s Bohem nebo bohy. Některé drogy jsou zkrátka považovány za dobré, pokud patříte k určité skupině lidí, např. na základě vašeho náboženství nebo rasy.

Během desetiletí byly ilegalizovány i další drogy, protože nebyly používány v medicíně - do této skupiny patří např. "magické" houbičky, LSD a mnoho dalších drog, přičemž mnoho z nich je přírodního původu.

V poměrně nedávné době se taky zvýšil počet úmrtí způsobených předávkováním léky na předpis, pokud mluvíme o USA, tak v roce 2008 tam zemřelo více lidí předávkováním se, především tzv. painkillers (léky na bolest), než užíváním nelegálních drog jako je heroin, kokain a další. Léky na předpis můžou být samozřejmě zneužity také jako drogy, jelikož obsahují účinné látky, u kterých se dodržuje správné dávkování, ale u některých léků se při vyšších dávkách objevují i jiné účinky než ty uvedené na obalu a můžou tak být použity i jako drogy. Ale stejně jako drogy, tak i lék od léku se liší. Někteří lidé můžou mít zkreslenou představu o tom, že léky, které vám předepíše lékař, přece nemůžou být škodlivé, natož schopné způsobit smrt. Samozřejmě je to způsobené faktem, že legální drogy či látky jsou společností zkrátka považovány za přijatelné, i když v dnešním světě některé "legální" drogy způsobují více úmrtí než ty nelegální (i když v případě těchto léků se nedá zrovna mluvit o úplně legálních drogách, jelikož se neprodávají za účelem užíváním jich jako drog).

Rádi prohlašujeme, že žijeme ve svobodném světě, přesto je tu spoustu pravidel, předpisů a zákonů, kterými se musíme řídit. Mnohdy jsou tyto zákony odůvodněné a jejich existence je dobrou věcí, ale v případě drog na to pohlížím trochu jinak. Jednou ze svobod je i svoboda mysli, ale tahle svoboda je nám brána tím, že se nemůžeme rozhodnout, zda vůbec chceme vyzkoušet některé látky, které právě mnohdy rozšiřují hranice lidské mysli a dovolují nám prozkoumat nepoznané zákoutí naší mysli. Ne všechny drogy jsou dobré, na to nesmíme zapomínat, a některé nejsou, ani dobré, ani špatné, ale my se v podstatě nemůže sami ani rozhodnout, jestli některé látky považujeme za dobré nebo špatné, protože se pro ně případně ani nemůžeme rozhodnout. Kladu si otázku, proč nemůžeme užít něco, co ovlivní pouze naše tělo a naši mysli, samotním užitím drogy přeci nikomu neubližuji. Zajímavou skutečnosti je také fakt, že žádná volně prodejná droga nemá "mind-expanding" účinky, tedy nerozšiřuje naše hranice, naopak, většina legálních drog má účinky spíše utlumujícíc a uklidňující.

Někteří lidé argumentují proti legalizaci drog tím, že je to nebezpečné, že by lidé pod vlivem těchto látek mohli ohrozit ostatní. Ale ti, kteří by reálně mohli pod vlivem těchto látek ohrozit ostatní, to pravděpodobně už udělali, a to díky jedné legální droze s docela vysokými účinky, alkoholu. Proč je tedy alkohol legální, když i zde hrozí tohle nebezpečí? Sednout si pod vlivem alkoholu za volant není až tak těžké a záleží pouze na jednotlivci, jak zodpovědný je, jestli si za ten volant opravdu sedne nebo ne. V tomto ohledu v podstatě nezáleží pod vlivem jaké látky je. Narazila jsem na jeden komentář, který se mi velmi zalíbil a to: "Jen proto, že něco může být potencionálně nebezpečné, neznamená, že by lidi neměli mít tu svobodu nebo možnost dělat tyto věci zodpovědně."

Lidé můžou mít zkreslený pohled na drogy kvůli zkresleným informacím, protože mnozí přejímají automaticky všechno, co jim je řečeno, aniž by si o tom sami vyhledali více informací, aniž by se o to více zajímali. Krásnou ukázkou jsou přednášky na základní škole, kde takovým stěžejním heslem bylo: "Řekněte drogám ne!" A i když nám bylo řečeno, že kofein a alkohol jsou taky drogy, nepamatuji si, že bych se někdy jako dítě pozastavovala nad tím, proč jsou teda zrovna tyhle drogy legální a ostatní ne. Proč těmto můžeme říct ano a ostatním ne. Ano, řekli jsme si sice i něco jiného než jen to, že ty ostatní drogy jsou špatné (samozřejmě nikdo netvrdil, že alkohol je dobrý), ale pokud by někdy došlo k legalizaci některých nebo všech drog, tak informace, které jsme dostaly, by nebyly dostačující, proto bychom si opět museli vystačit s vlastně vyhledanými informace, ostatně jako doposud. Protože i když jsme si říkali o účincích některých drog, tak většinou to bylo opravdu silně zaměřené na ty negativní účinky - ale proč tedy někteří lidé drogy stále vyhledávají? Jak jste mohli uhodnout, ani tuto otázku jsem si tehdy nekladla. Naštěstí s tím, jak dospíváme a stárneme a snad se stáváme i o něco chytřejšími, naše pohledy na spoustu věcí se mění, a musím říct, že neznám asi žádného člověka, jehož pohled na drogy by se od těchto dřívějších let nezměnil. Opravdu vděční můžeme být za internet, za dostupné studie, dokumenty a dokonce i fóra, kam přispívají reální lidé, protože s informacemi, kterými nás krmí společnost, bychom si asi nevystačili - nebo by z nás měli to nemyslící stádo, což by možná bylo pro některé mnohem jednodušší a příjemnější. Jeden konkrétní článek mě zaujal a to už jen samotným názvem "drogy - brána do pekel", no článek s takovým nadpisem asi nebude nejlepším zdrojem informací. Nebo stránka drugfreeworld, kam jsem zavítala, jelikož to na první pohled vypadá jako seriózní stránka, ale hned po zhlédnutí prvního videa mi bylo jasné, že to až tak seriózní asi nebude, později jsem zjistila, že tahle stránka je dílem scientologů a tohle alternativní náboženství má ke důvěryhodnosti hodně daleko. Bohužel odkazy na tyhle stránky vyjíždí na googlu jako první, takže si rozhodně prověřujte to, co vám vyjede. A za zhlédnutí stojí i některé protidrogové reklamy vytvořené americkou propagandou, ty pobaví, dokonce vznikly i celé filmy, které měly lidi odradit od užívání marihuany a označovaly ji jako rostlinu ďáblovu.

Ale jako se všemi těmito látky, drogy by neměly dělat člověk cool a člověk by je neměl dělat jen proto, aby zapadl. Ať už tedy užíváš drogy nebo ne, ať už tě láká je zkusit nebo ne, měl by ses aspoň zamyslet nad skutečnostmi, na které jsme zvyklí. Myslíš si, že je správné, že jsou některé drogy legální a některé ne? Ovlivnily přednášky na základce tvůj pohled na drogy? Myslíš si, že by zlegalizování drog vedlo k něčemu dobrému? A takových otázek je spoustu... 


K té historii, o které jsem něco málo psala: jedná se o pouze stručnou historii, sama ji nemám nastudovanou ještě tak, jak bych chtěla, ale určitě můžete najít online spoustu dokumentů a textů na tohle téma.

inspirovalo mě tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=WvdZhUC2Rl8

dokumenty, které chci zhlédnout: Prescriptions Thugs, The Culture High, Neurons to Nirvana

knížky, které si chci přečíst: The Evolutionary Mind, Junky, Hell's Angels, Pihkal, Dreamseller, Scar Tissue, The Doors of Perception: WITH Heaven and Hell, The Basketball Diaries


Mohlo by tě zaujmout:

11 komentářů

  1. Už dlouho se mi nestalo, že bych otevřela článek se zajímavým názvem a nebyla zklamaná. Jseš výjimka a děkuju, žes svůj názor napsala. Je důležité, aby rozumné názory byly vidět a slyšet. Já celkem pravidelně hulím a rozhodně můžu, alespoň za sebe říct, že to má pozitivní účinky. Většinou takové, nad kterýma by člověka ani nenapadlo přemýšlet - konečně se zvládnu bavit s některýma lidma aniž by se mi nervozitou svíral žaludek při každym slově, jestli něco neposeru nebo tak... Na blog píšu jedině "pod vlivem" protože mi najednou jdou slova sama do ruky a vím přesně jak co vyjádřit. Třeba s alkoholem bych tohohle já nebyla schopná a to nejen proto, že ho celkově nesnesu. A ač si to trochu odporuje s tím, že po trávě jsou zpomalené reakce apod., tak střílečky mi jdou vždycky líp hrát :D Mám pocit, že se vydržím dýl soustředit a koncentrovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti článek líbí :) Myslím si, že člověk by měl mít právo si zvolit, jestli chce nějakou látku užívat nebo ne. Někomu se ten pocit nebude líbit, někomu ano, mnohým to dokáže i pomoct. Člověk však musí znát svoje meze a musí vědět "na co má" a co jeho tělo zvládá. Nemyslím si, že by tohle mělo být lidem odpíráno

      Vymazat
  2. Na jednu stranu je hezké, že nesleduješ jako ovečka "řekni drogám ne", ale jejich užívání je omezeno z podstatného důvodu. Spousta z nich se užívá ve zdrvotnictví a ve výzkumu nicméně jejich dávka je minimální a obvykle se ke spoustě z nim člověk dostane až jako poslední možnost kvůli závislosi, protože drtivá většina rekreačních drog aktivuje dráhu v mozku, která je spojená s požizkem. Spousta z nich je nelegální, protože dávkování je individuální a co jednomu nic neudělá, druhého zabije. A tvrdit, že legální drogy na předpis zabily víc lidí než ilegální je kravina. Ve finále drtivá většina z nás se jednou dostane k nějaké formě drog, nicméně teď musíme rozlišit, o kterých se bavíme. Spousta z těch rekreačních(o kterých tuším mluvíš ty) se užívá jen ve výzkumu a ne při léčbě, protože to naděla víc škody než užitku. Rozhodně nesouhlasím, že by lidé měli mít k drogám přístup, protože drogy jsou nebezpečné zvlášť v rukách člověka, co nemá v tomto směru žádné vzdělání. Asi si řekneš, že jsem ta ovce, co sleduje nápisy "Ne drogám" nicméně věř mi, že jsem mvala podobný postoj dokud jsem se ke spoustě drogám nedostala trochu blíže a nezjistila, jak vlastně ty naše receptory fungují a co za následky můžou některé drogy mít. Neříkám, že souhlasím se vším, co nám média cpou už od kolébky, jen říkám, že ty zákazy jsou tu z dobrého důvodu. Ne všechny, ale spousta z nich ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problémem je neinformovanost, člověk by rozhodně měl znát svoje vlastní meze a samozřejmě i to, co daná droga může způsobit - musíš znát možná rizika a s tím do toho jít. Jelikož drogy často nejsou z ověřitelných zdrojů, nemusíme vědět, co přesně v dané dávce je, nebo spíš kolik tam toho je, samozřejmě existuje riziko předávkování, ale jenom u některých drog. O některých drogách jsem si mylně myslela, že se jimi dá předávkovat, přitom to vůbec není pravda a myslím, že v takovém omylu žije pořád spoustu lidí. Záleží na jednotlivých drogách, některými se dá předávkovat, mnohými ne.
      A léky na předpis zabíjí více lidí než nelegální drogy, určitě bych si něco takového nevymšlela. Před pár lety se o tom docela dost mluvilo a na internetu jde o tom najít spoustu článků, např. zde je jeden: https://www.psychologytoday.com/blog/wicked-deeds/201404/prescription-drugs-are-more-deadly-street-drugs.
      Tématem drogy v léčbě jsem se vůbec nezabývala a nejsem o tomhle informovaná, ale drogy, které mám na mysli, nemají za úkol tě z něčeho vyléčit, mají ti otevřít přístup k novým věcem. Ne, každý o to má zájem, ne každý to chce vyzkoušet a to je víc než v pořádku, ale teď tu oficiálně ani není ta možnost volby, to jsem tím hlavně chtěla říct.
      Já si stále myslím, že by lidé měli mít přístup k drogám, ale je problém právě v nevzdělanosti lidí v této oblasti, to by se určitě muselo změnit.
      Máme prostě odlišné názory, určitě si nemyslím, že jsi ovce, jen to vidíš jinak než já. Jsem si vědoma toho, že některé drogy můžou mít fatální následky, ale všechno je to o těch informacích, které spousta lidí nemá. Přijde mi to jako omezování svobody volby. Být označen za špatného, toho, kdo porušuje zákon, kvůli užívání drogy - přitom tím jedinec nikomu nic nedělá, je to jeho vlastní zodpovědnost.

      Vymazat
  3. Misuse of drugs come in all forms. They tried out lawing alcohol and that didn't last. Cigarettes are harmful. There is not correct answer. All forms of drugs will be misused no matter what.

    OdpovědětVymazat
  4. Článek je to opravdu dobrý a celkově s tvými názory souhlasím a rád bych si toho přečetl víc nebo si poslechl tvé myšlenkové pochody, které "drogy" jsi už zkusila, jaké jsou tvé zkušenosti atd. Například marihuanu, kterou v téhle době a v tomhle světě považuji už skoro jako legální, zkusil skoro kazdý, ale co třeba jiná, zcela legální věc, která ani jako droga braná není, ale v poslední době se tak užívat začala, muškátový ořísek. Zoušela si již jeho účinky? Přijde mi to jako něco velice zajímavého, ale zatím s tím zkušenost nemám, zajímal by mě názor někoho, kdo má stejné vidění na tohle jako ty, slyšel jsem, že má mnohem silnější účinky, než mnohé nelegální drogy, ale přesto je pořád volně prodejný za až směšnou cenu oproti jiným drogám. Co na to říkáš ty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se článek líbí. Já úplně nemám ráda posuzování drog podle toho, jestli jsou legální nebo nelegální. Ale jinak, o muškátovém oříšku jsem už slyšela, v poslední době mi přijde, že se o tom začalo víc mluvit, ale mě osobně to neláká. Ty dobré účinky, které by stály za povšimnutí, mi nepřijdou zas až tak skvělé, vzhledem k jeho dost negativním účinkům, kterých je dost, plus celková nevolnost a šance, že se na ty pozitivní účinky ani nedostane. Není to něco, co bych potřebovala zažít. Ale pokud to někoho láká, tak proč ne, neodsuzovala bych to, jen asi bacha na to dávkování.

      Vymazat
  5. Hello my dear,

    I really enjoyed reading your blog entry. Interessting aspects about drugs.
    I am following your blog ;-*

    Hugs from Germany
    Isa


    www.label-love.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thanks :) Hopefully there will be more blog posts in English :)

      Vymazat
  6. Moji rodiče se hrozně čertí, když jim říkám, že čtyři kafe denně jsou tak nějak moc, argumentují to tím, že já piju občas Pepsi zero či Colu, kde je taky kofeinu dost. No jo, každý jsme vlastně závislák.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky