Recenze: Hra o trůny (G.R.R. Martin)

Pův. název : Game of Thrones Série : Píseň ledu a ohně (1.) Rok vydání : 2011 (orig.: 1996) Počet stran : 846 Nakladatelství : T...

Pův. název: Game of Thrones
Série: Píseň ledu a ohně (1.)
Rok vydání: 2011 (orig.: 1996)
Nakladatelství: Talpress
Překlad: Hana Březáková

Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy... Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází!

Jako první se musím pozastavit nad českým vydáním. Upřímně, ta obálka by mě nezaujala, spíš by mě naprosto odradila. A pak mě taky štve, že v Česku tuhle sérii vydávají tak, aby z toho měli, co nejvíc peněz - hardback za šest set, paperbacky vždy rozdělané na dva díly za tři stovky, takže to ve finále vyjde nastejno. Na nic.

Ale už k samotnému příběhu, ten je nejdůležitější.
Asi všichni zaznamenali, že vychází také stejnojmenný seriál (v orig. Game of Thrones). Já jsem prvně začala sledovat seriál, teď čekám na premiérové díly, a díky seriálu jsem si přečetla i knížku. Zatím jsem stihla přečíst pouze tento první díl, ale už teď můžu říct, že bych si ráda přečetla celou tuhle sérii.
Hned jako první musím napsat to nejzásadnější, knížka se skvěle čte, a i když je to taková bichle, čtení utíká. Myslím, že je to tím, že kapitoly jsou celkem krátké a vždy sledují příběh jedné postavy, každou kapitolu je to někdo jiný (a že těch postav ve Hře o trůny není zrovna málo). Ale zároveň není žádná postava, jejíž kapitoly by mě nudily.
I přesto, že sleduju seriál a děj odehrávající se v této knize znám, čtení mě bavilo a v knize jsem objevila pár věcí, které mě u sledování seriálu nedošly nebo tam nebyly zmíněny.
Co je pro G.R.R. Martina naprosto typické, jsou nečekané zvraty a všudypřítomná smrt. Té smrti v prvním díle moc nebylo (teda bylo, ale nebyly to nějaké supervýznamné postavy.. vlastně pár z nich ano, tak dobře, tohle tedy beru zpět, i v prvním díle bylo dost smrti), ale hlavně těch zvratů tam bylo opravdu plno.
No a na závěr epická scéna na konci knihy, která vás úplně navnadí na pokračování. Dobrý tah.
Díky knize se také mnohem lépe vyznám v celém příběhu, například vztahy a vazby mezi jednotlivými postavami jsou mnohem jasnější. A pokud by vám některé rodové souvislosti unikly, tak na konci knihy jsou rodokmeny, v kterých se jde velmi dobře vyznat a které vás lépe seznámí s jednotlivými rody.
Plus kniha má na začátku mapu, což já u takovýchto knih miluju, takže za mě super.
Až na obálku jsem zatím neřekla o knize špatného slova, ale přecejen mě jedna věc napadá. Věk postav. Ten působí nereálně (bez ohledu na seriál, kde jsou postavy starší). Zkrátka jsem si nemohla představit, že by postavy jejich věku, dělaly podobné věci a rozhodnutí jako oni. Jediná věc, kterou bych teda vytkla.
Ale jinak se jedná o velkolepé dílo, které nabylo neuvěřitelné popularity a to právem. Především je to velmi originální dílo a u pana G.R.R. Martina nikdy nevíme, jak příběh bude pokračovat, to mě baví.
A teď mám dilema, kolik hvězdiček knize dát. Myslím, že i přes ten věk, který se mě nezdá, jsem knihu vychválila tolik, že jí nemůžu dát jinak než plný počet hvězdiček.

Mohlo by tě zaujmout:

2 komentářů

  1. Knihu by som si chcela veľmi prečítať a seriál si chcem pozrieť až po prečítaní knihy takže keď mi ju kamarátka vráti pustím sa do nej :)

    OdpovědětVymazat
  2. Připadám si jako jediný člověk co nikdy neviděl nebo nečetl hru o trůny... Asi to brzy napravím :)
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky