Recenze: Silo (Hugh Howey)

Pův. název :  Wool Nakladatelství :  Knižní klub Rok vydání :  2014 (originál: 2011) Žánr : sci-fi, dystopie Překlad :  Jiří Eng...

Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2014 (originál: 2011)
Žánr: sci-fi, dystopie
Překlad: Jiří Engliš

Obálka:
Co vás na první pohled zaujme, je určitě obálka. Na přebalu je silo, v kterém můžeme vidět rozmístění pater a jak to v takovém silu vypadá. Obálka si mě získala opravdu ihned poté, co jsem ji spatřila a to také jednoduchým barevným zpracováním - převládá bílá barva, která je však vhodně doplněna oranžovou a šedou až černou. Zkrátka obálce není, co vytknout. Např. oproti této původní (teda myslím, že je to ta původní obálka), kterou můžete vidět zde, je ta česká naprosto ohromující.

Anotace:
V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt... Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne pře zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládáných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkat s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem. Filmovou verzi se chystá natočit Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor).

Poté co začala reklamní kampaň na tuto knihu a všude na mě vyskakoval trailer se Silem, jsem se podívala, o co vlastně jde, co je to vůbec za knížku a byla jsem mile překvapena - příběh, který mě okamžitě zaujal, sice další dystopie, ale to mi vůbec nevadí, protože tohohle žánru zatím stále nemám dost.

Pokud jste o této knížce ještě neslyšeli a máte rádi dystopii, tak hurá do toho. Silo je trilogie, takže by měly vyjít ještě dva díly, ale kdy, to nevím, každopádně se na ně už velmi těším.

Konec okecávání a rovnou k nějakému tomu recenzování.
Kniha je rozdělena do pět hlavních částí a každá část má ještě jednotlivé kapitoly. Každá část je trochu jiná - ať už se liší postavami, které příběh vyprávějí, nebo střídání se mezi jednotlivými prostředí a postavami.
Ze začátku vypráví příběh někdo úplně jiný než kdo je hlavní hrdinkou. To mě trochu zmátlo, protože jsem četla a najednou ten, kdo jsem si myslela, že je hlavní hrdina, už příběh dál nevyprávěl, ale přenechal to někomu jinému. Sami pochopíte, až budete tuto knížku číst. Ale zároveň právě toto se mi na knížce líbilo - je to neobvyklé a vy jste tak napnutí a netušíte, co se bude dít dál, že vám to nedá a knihu z rukou neodložíte. Ale musím se přiznat, že i když mi 500stránkové knížky nedělají problém, tak tato mi dala zabrat - četla jsem ji neobvykle dlouho (navíc jsem mezitím byla ještě nemocná), ale zkrátka někdy se mi zdálo, že se knížka moc táhne - ne, že by mě nebavila nebo dokonce nudila, ráda jsem to četla, ale táhlo se to.
Hlavní hrdinku, jak už jsem psala, nepoznáme hned na začátku příběhu, ale až trochu později. Juliette - holka, která pracuje v mechanickém úseku, ale za neobvyklých podmínek se ocitne až úplně na vrcholu sila, kde bude nějakou tu dobu pobývat a pracovat. Juliette je skvělá hlavní hrdinka - žena se svým vlastním názorem, průbojná, takových ženských hlavních hrdinek se v knihách najde málo, většinou preferuji v tomto ohledu mužské pohlaví, ale Juliette bych za nic nevyměnila. Oblíbíte si ji a po chvilce ji obdivujete, ale občas vás zároveň překvapí.
Vedlejších postav je v knize opravdu hodně a nevím, kterou z nich bych tu měla popsat, takže to dělat nebudu, ale musím říct, že popis postav a jejich charakterů je velmi povedené a zapadá to do celého příběhu.
Autor je ve všem velmi pečlivý, jak popisování osob, prostředí, tak hlavně děje. Vše mi připadalo naprosto realistické jako kdyby se něco z toho vážně mohlo stát. Líbí se mi jeho styl psaní, i když v některých částech mi připadala přecejen trochu zdlouhavý, ale celkově se mi kniha od něho četla dobře.
Je opravdu těžké tuto knihu recenzovat (proto jsem to chvilku odkládala..), protože je tam tolik postav, míst děje, zápletek, složitostí, že to nejde vysvětlit. Jedna věc navazuje na druhou, a tak vám skoro nic nemůžu napsat, aniž bych nepoužila nějaké ty spoilery (bytostně je nesnáším, takže nepřípustné).
Na jednu stranu se mi kniha velmi líbila, její propracovanost a těším se na další díly, ale ty zdlouhavé části mi na tom dost braly, protože jsem to četla opravdu dlouho a to není pro knihu dobré, takže jednu hvězdičku uberu, ale jinak perfektní kniha pro zastánce dystopií. Radím vám, přečtěte si ji.


Mohlo by tě zaujmout:

1 komentářů

  1. Nedávno jsem ji dočetla. Super knížka, skvělej děj .. ale roztahaný až na půdu! Časem jsem až ztrácela zájem to číst .. Kdyby to autor o pár stran zkrátil, hned by se to četlo líp.

    Unknownie.blogspot.co.uk :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky