Recenze: Nenávist

Žánr : Drama Země ,  rok : Francie, 1995 Délka : 97 min Režie : Mathieu Kassovitz Hrají : Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Ta...

Žánr: Drama
Zeměrok: Francie, 1995
Délka: 97 min
Režie: Mathieu Kassovitz
Hrají: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui

Obsah:
Režisér Mathie Kassovitz zobrazuje ve svém napínavém kriminálním dramatu jeden den ze života tří nezaměstnaných mladíků z různých poměrů a etnik. Všichni žijí na zanedbaném předměstí Paříže a pohybují se na rozhraní zákona. Said (Said Tagmaoui) je mladý Arab posedlý sexem a Hubert (Hubert Knoudé) vymakaný sebevědomý černoch, který sní o profesionální boxerské kariéře nebo o úspěchu v ultimativních zápasech. Vinz (Vincent Cassell), samozvaný vůdce mladíků, je Žid, ve kterém se hromadí zloba proti současné společnosti zvláště po nepokojích na předměstí, které proběhly minulého dne a při kterých byl těžce zraněn jejich mladý přítel. Prohlašuje, že se pomstí, pokud mladík zemře, a k tomu použije zbraň, ke které se dostal při včerejší rvačce. Večer mladíci proflákají ve večerní Paříži, dostávají se do různých problémů, ale při návratu domů na předměstí se potkají s připravenými policisty. Setkání obou stran přináší tragické důsledky.

Názor:
K filmu bych se sama asi nikdy nedostala, ale jelikož nás škola pozvala do kina na film a besedu, tak jsme všichni film viděli (nebo aspoň někteří, kteří se rozhodli celý film neprospat). Začáteční titulky, které běží zároveň s obrazem, částí filmu a přitom hraje velmi specifická hudba, která má blízko k hip-hopu, ve vás zanechá příjemný pocit a vy si přejete, aby tento pocit trval celý film. Avšak tato příjemná duševní atmosféra je za chvíli roztříštěna - a to díky spoustu sprostých slov, avšak ty za chvilku skoro nevnímáte a také kvůli agresivitě, která se objevuje v celém filmu. Již nápis na začátku filmu (Film je věnován lidem, kteří během jeho natáčení zemřeli.) ve vás zanechá myšlenku, zda to je opravdu takový film, který filmuje opravdové události (ne příběh!). Saïd, který mi přijde trochu jako hlavní postava filmu mi přijde jako neutrální postava, co se týče mých pocitů k němu, zato Vinz je postava, u které toužíte, aby se nechovala, tak zbrkle, náhle.. až moc agresivně a Husbert? Postava, která mi přijde nejhodnější a nejméně agresivní, také stojí nejvíce nohama na Zemi. Scény ve filmu většinou přecházejí plynule bez střihů, jelikož sledují cestu této skupinky kamarádů. Celý průběh filmu je spíše poklidnější, klidnější než bychom mohli čekat, ale konec vás zasáhne - hlavně nečekaností, kterou nečekala ani jedna z postav objevujících se v poslední scéně. Skončí to smutně, ale ne tak, že by to byl nahraný smutný konec, u kterého režisér očekává, že budete a musíte brečet. Film si myslím stačí vidět jednou, líbil se mi, rozhodně jsem si z něho něco odnesla, ale nedokážu představit, že bych ho viděla jinde než v kině se školou.


Mohlo by tě zaujmout:

0 komentářů

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky