Recenze: Jurassic Park

Co se stane, když milionář Hammond se rozhodne oživit dinosaury a umístit je do zábavního parku? Je možné, aby dinosauři a lidé žili v je...

Co se stane, když milionář Hammond se rozhodne oživit dinosaury a umístit je do zábavního parku? Je možné, aby dinosauři a lidé žili v jednom světě, i když evoluce mezi nimi udělala rozdíl několik desítek milionů let?

Jurassic Park
Jurský park


Dobrodružný / Sci-fi / Thriller
USA, 1993

Po fantastickém nálezu miliony let starých D.N.A. se pokusí skupina ambiciózních vědců vytvořit přírodní park s žijícími prehistorickými zvířaty na vzdáleném liduprázdném ostrově. Celý projekt podporuje milionář John Hammond (Richard Attenborough), který těsně před otevřením Jurského parku pro veřejnost pozve na jeho návštěvu svá dvě vnoučata, známého paleontologa s jeho přítelkyní a další odborníky. Průběh jejich klidné návštěvy se rychle změní v noční můru poté, co jeden ze zaměstnanců v naději na tučný zisk od konkurence ukradne embrya dinosaurů. Aby snadno unikl z parku, vypne bezpečnostní systémy a tím i elektřinou napájený plot ohrazující celý Jurský park. Dinosauři se dostávají do volné přírody a souboj lidí s druhohorními obludami začíná.

Co se tomuto filmu nedá upřít, jsou skvělé efekty, které si vysloužily i Oscara. Tento film vypadá realističtěji než mnoho filmů, které šly do kin až někdy teď, jelikož problémem dneška spíš je, že tvůrci film udělají, až tak moc digitální, že to vůbec nevypadá uvěřitelně, spíš naopak. Takže ano, efekty u tohoto filmu se mi opravdu moc líbily, to je asi největší plus tohoto filmu.
Ale jinak bych více ocenila, kdyby se film držel více knihy a pojal to více odborněji než jak to na mě působilo - rodinný film, kde jde vlastně jen o to ukázat nějaké dinosaury. O nic víc. Podle mě chyba, obrovská.
V této recenzi to spíše pojmu jako kniha versus film, jelikož u Jurského parku tomu nejde jinak. Kniha mě nadchla, a proto jsem se těšila i na film, ale ten mě víceméně dost zklamal a dost mě to mrzí.
Tvůrci filmu se rozhodli, že divákům akorát na začátku ukážou v dálce pár dinosaurů, a pak až za půlkou filmu, kde to začíná být akční a nebezpečné. Předtím na tour žádní dinosauři k vidění nejsou, nevím proč - tak to vypadá, že park vůbec není propracovaný, a že lidé, co by si tam koupili vstupenky, by vlastně nic neviděli.
Možná bych se neměla pozastavovat nad některými chybami filmu, ale nemůžu si to prostě odpustit - proč se sakra slavný paleontolog ptá na druh právě vylíhnutého dinosaura, to ho nepozná?
A víte, co rozhodně v tomto filmu najdete? Divné a nereálné chování postav, pokusy o vtipné dialogy, spoustu postav, které neví, co dělají,...
Jo, tenhle film mě moc nenadchnul, kdyby se tvůrci více drželi knihy, nesnažili se tak moc o velký hit, který přivede do kin všechny věkové kategorie a snažili o více realističtější chování postav, tak by to bylo mnohem lepší..
Takže jaké je mé finální hodnocení? Nic moc, i když je mi to moc líto..


Mohlo by tě zaujmout:

3 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi nijak extra nelíbil. Avšak trailer na zatím poslední díl, který jde do kin, vypadá fakt hustě! Ráda bych na Jurský svět vyrazila do kina :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, na Jurský svět jsem taky zvědavá :) No, uvidíme :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky