Osvícení (Stephen King)

Rodina Torranceových, manželé Jack a Wendy a jejich pětiletý syn Danny, mají jet na celou zimu do hotelu Overlook, kde Jack získal míst...


Rodina Torranceových, manželé Jack a Wendy a jejich pětiletý syn Danny, mají jet na celou zimu do hotelu Overlook, kde Jack získal místo správce. Tenhle hotel je ale v zimě skoro úplně odtržen od vnějšího světa - až na jednu vysílačku a telefon, ale ten je v zimě většinou nefunkční kvůli zamrzlému vedení. A historie tohoto hotelu také není zrovna nejlepší, i když tu se rodina dozvídá až později, když už není návratu zpět. Možná, že kdyby malý Danny neměl mimořádné schopnosti - podobné telepatickým, hotel by neožíval a neměl se ve strašidelný.

Tohle je už čtvrtá kniha, kterou jsem od Kinga četla a byla jsem na ni upřímně zvědavá, jelikož o filmu podle téhle knížky jsem slyšela zajímavé věci a určitě ho chci zhlédnout - i když prý v mnohém od knihy odbočuje. Každopádně. Jedná se asi o první knížku od Kinga, kterou bych i já sama označila za horor. První. Hororových či strašidelných momentů je v této knížce dost a hlavně napětí je díky danému příběhu skvěle vybudováno. Jediné s čím jsem ze začátku měla trochu problém, stejně jako třeba u Holčičky, která měla ráda Toma Gordona, to je ta velká vyspělost dětí a působí to zatím na mě tak, že tohle je trochu Kingův problém. Ano, Danny je sice velmi nadaný hoch a má nějaké speciální nadání, ale i přesto - má mu být pět let a to je naprosto neuvěřitelné. V knížce se střídají momenty, kdy hovoří, myslí a chová se skoro jako puberťák, a potom jsou tam momenty, kdy mluví a myslí jako malé dítě - a ty kontrasty jsou opravdu veliké jako kdyby se jednalo o dvě odlišné osoby.

Strašidelný hotel - řeknete si, co by na tom mohlo být originálního a nového, ale řeknu vám, že i když to není to nejoriginálnější místo, přesto si během čtení nebudete říkat "To už tu bylo" apod. Mně osobně tenhle příběh neuvěřitelně bavil a byla jsem do něj opravdu začtená. Hlavně co se týká myšlenkových pochodů postav, jelikož ty jsou opravdu skvěle popsány a díky tomu se na příběh nedíváte z pohledu třetí osoby, kdesi úplně jinde, ale připadá vám to, jako byste v tom hotelu byli společně s Torranceovýma.

Já tuhle knížku naprosto doporučuji. Neříkám, že jsem se při celém jejím čtení neskutečně bála, to rozhodně ne, ale byly tu velmi napínavé momenty, z některých šel opravdu mráz po zádech a celou knížku doprovází napětí, která vás nutí číst dál a dál. Žádnou z předchozích knížek od Kinga bych asi nijak extra nedoporučovala dál, ale tuhle vám můžu doporučit s klidným svědomím, jelikož se jedná o dobrou knihu.

Hodnocení: 8/10
Na databazeknih: 4/5

Mohlo by tě zaujmout:

9 komentářů

  1. Osvícení je super a film se mi také líbil, ale je fakt, že není vyloženě kopií knihy. Je ale ještě jeden film, na který si napsal sám King scénař a ten už je přesnější.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na film se určitě podívám :) Slyšela jsem i, myslím, že to byl seriál, co teda měl na svědomí přímo King, ale nevím.. Spíš se dostanu k tomu filmu.

      Vymazat
    2. Je to jen minisérie, dva nebo tři díly to má.

      Vymazat
  2. Pro mě bylo Osvícení asi nejpůsobivější knížka od Kinga vůbec. Hrozně se mi líbilo i filmové zpracování - o seriálu jsem tedy neslyšela, ale rozhodně po něm mrknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten film musím kouknout! Akorát potřebuju sehnat někoho, kdo se na to podívá se mnou :D :)

      Vymazat
  3. Na Kinga se chystám. A vezmu to ve velkém! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně už můžu říkat, že jsem něco od Kinga četla, i když ještě nedávno jsem byla přesně v té situaci :) Jsem zvědavá, čím začneš :)

      Vymazat
  4. Od Kinga jsem četla určitě už aspoň 30 knih (možná i více) a jsem jeho Fanynka č. 1 (pokud někdo četl Misery pochopí:)) - a Osvícení navždycky zůstane jednou z těch nejlepších. Film jsem neviděla a ani nechci, miluju Nicholsona, ale nesedí mi představitelka Wendy. Navíc se údajně opravdu hodně liší a v neposlední řadě ho nemá rád ani sám King, nicméně tu minisérii asi zkusím. Tu King sám doporučuje ve volném pokračování Doktor spánek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně osobně nevadí, když se film a knížka liší, spíš jsem hodně zvědavá, protože jsem slyšela mnoho dobrého o tomto filmu. Spíš ta série mě tolik neláká. Ale jinak obdiv - 30 knih přečíst od jednoho autora.. to je dost :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky