Vyhodnocení dotazníku: KNIHA vs. FILM

Možná si někteří z vás pamatují na dotazník kniha vs. film. Tak trochu jsem ho zapomněla vyhodnotit (spíše jsem to pořád odsouvala, až jsem...

Možná si někteří z vás pamatují na dotazník kniha vs. film. Tak trochu jsem ho zapomněla vyhodnotit (spíše jsem to pořád odsouvala, až jsem na to zapomněla), ale nakonec jsem se k tomu dostala.

Jako první musím zmínit skutečnost, že se zapojilo opravdu hodně lidí a takový počet jsem ani nečekala - celkem se zapojilo 298 lidí. Takže všem, kdo dotazník vyplnili samozřejmě děkuji.



Věk respodentů se nejčastěji pohyboval od 14-16ti let, ale tady je menší přehled všech:
- 11-13 let - 28 respondentů
- 14 let - 38 respodentů
- 15 let - 52 respodentů
- 16 let - 45 respodentů
- 17-19 let - 59 respondentů
- 20-23 let - 54 respondentů
- 24-27 let - 15 respondentů
- 28-44 let - 7 respondentů
Takže výsledky budou pravděpodobně zkreslené věkem (a taky pohlavím), i když jsem se snažila dostat dotazník i mezi starší lidi, tak na internetu se pohybuje více těch mladších, takže se mi to úplně nepovedlo.

Pohlaví repsondentů: převažují ženy, vysvětlení je jednoduché, dotazník jsem hlavně sdílela na blogových skupinách a jak je známo, tak blogerek je více než blogerů.
Takže tímto faktem budou výsledky pravděpodobně ovlivněny nejvíce.

A konečně se dostáváme k otázkám, které se týkají samotného tématu kniha vs. film.
Co máte nejradši na čtení knih? (každý měl vybrat dvě odpovědi)
Nejvíce lidí má nejradši to, že si může vše představit sám - což já naprosto chápu, protože to já mám na knihách nejradši také. A o druhé místo se dělí možnosti - atmosféra čtení a podrobnější děj (oproti filmu), nemyslela jsem si, že tolik lidí na čtení miluje právě tu atmosféru.

Co máte nejradši na sledování filmu? (opět měly být vybrány dvě odpovědi)
Největším plusem filmů je to, že příběh je doplněný o obraz a hudbu. A tady je jasná u druhá nejčastější odpověď - tou je časová nenáročnost, člověk určitě zvládne zhlédnout více filmů než přečíst knih. Hodně lidí ale filmy preferuje kvůli tomu, že si skoro nic představovat - vše je mu naservírováno.

Příklad – Přečetli jste knižní sérii, která byla také zfilmována. Svému kamarádovi jako první doporučíte co? (jak kniha, tak i film je podařený)
U této otázky jednoznačne vyhrála možnost kniha - více lidí doporučí svému kamarádovi spíše knihu než film (v případě filmové adaptace).

Do kin půjde film, který je natočen podle knihy. Přečtete si prvně knihu nebo se jako první podíváte na film?
U této otázky většina lidí opět volila knihu, ale přesto možnost film měla skoro čtvrtinu hlasů.

Za měsíc zhlédnete více filmů nebo přečtete více knih?
Vzhledem k časové nenáročnosti filmů lidé zhlédnou více filmů za měsíc než přečtou knih. Přesto výsledek není až tak jednoznačný - kdo chce, tak si i ten čas na knihu najde.

Radši vyhlížíte novou knihu nebo nový film?


U předposlední otázky jsou odpovědi dost podobné jako u té předchozí. Opět vyhrála možnost kniha, ale ne až tak jednoznačně. Přesto, čekání na novou knihu je asi napínavější (zvlášť pokud někteří čekají pouze na český překlad).

Kdybyste museli vybrat – kniha vs. film? (např. byste do konce života mohli číst pouze knihy nebo se dívat pouze na filmy)
Poslední otázka byla zákeřná. Možnost film dostala čtvrtinu hlasů, ale to nestačí, kniha dostala většinu hlasů.

Na závěr tedy jedno - u většiny otázek zvítězily knihy, takže si dovolím nesouhlasit s tvrzením, že dnešní generace nečte (to je jasné podle věku dotazovaných), zde je důkaz :)

Pro mě osobně bylo velmi zajímavé si číst odpovědi, doufám, že i pro vás to bylo zajímavé a určitě ještě někdy nějaký dotazník bude (až mě napadnou zajímavé otázky a samozřejmě zajímavé téma).

Souhrn odpovědí najdete zde
Všechny odpovědi najdete zde

Mohlo by tě zaujmout:

2 komentářů

  1. Některé mě docela překvapili...:D ne že bych to čekala jinak, jenom jsem si myslela, že procenta se budou pohybovat jinde. Například ta předposlední... Bylo jasné, že to vyhraje kniha, ale nečekala jsme tolik procent u filmů, čekala jsme tak pod 1/4 :D

    A alespon vím, že nejsem jediný šílenec, co žije v konkrétní knize, kterou zrovna čte. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna u té předposlední otázky jsem čekala, že vyhraje film :D Asi to každý vidí jinak :) Já osobně mám ráda, jak knihy, tak filmy - vlastně miluju oboje :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky