Recenze: Eragon, Christopher Paolini (Prázdniny s Eragonem)

Eragona napsal ve svých patnácti letech Christopher Paolini. Kniha sleduje příběh patnáctiletého farmářské kluka Eragona, který jednoho d...

Eragona napsal ve svých patnácti letech Christopher Paolini. Kniha sleduje příběh patnáctiletého farmářské kluka Eragona, který jednoho dne objeví v horách záhadný modrá kámen. Když se z něj vyklube drak, je jasné, že tímto kamenem bylo ve skutečnosti dračí vejce. A tak se Eragon stává dračím jezdcem, i když skoro vůbec neví, co to obnáší.

více o knize zde

Eragona jsem četl už podruhé, poprvé jsem ho četla ještě na základní škole a pamatuji se, jak jsem se těšila, až vyjdou nové díly - není nic lepšího než mít oblíbenou sérii a čekat na díly, které ještě nevyšly. Re-reading Eragona se v mém případě nesl společně se vzpomínkami na to, jak se mi knížka po prvním čtení velmi líbila. Takže je možné, že jsem trochu zaujatá, co se týče této série, ale to mi vůbec nevadí.

Knížka začíná prologem a u něho jsem si říkala, že styl psaní je.. spíše takový dětský, ale schválně jsem si přečetla prolog v angličtině a ten zněl mnohem líp. Každopádně jsem si na styl psaní zase rychle zvykla a čtení knihy, pak utíkalo neuvěřitelně rychle. A Eragona se určitě chystám číst i v angličtině (v poličce mi už nějakou dobu leží), takže o tom bude článek později také.

Eragon jako postava je podle mě akorát na svůj věk - nechová se pořád nejskvěleji jakoby pobral všechnu moudrost světa. A jeho drak Safira? Ta je velmi svá, částečně tajemná, nevíte, co od ní čekat. A jako drak je moudrá, i když se vylíhla poměrně nedávno, draci jsou prostě záhadní a nejde jim tak úplně porozumět.

Kniha mimo jiné obsahuje také mapku světa, kde se příběh odehrává, což já velmi oceňuji, jelikož u fantasy sérii je to skoro nezbytnost. A na konci knížky je minislovníček, jelikož v knize se objevuje mnoho jazyků, kterým my lidé nerozumíme.

Nedokážu si představit, že bych tuto sérii neznala a zároveň bych byla ráda, kdyby se na ni nezapomnělo. V celé sérii Odkaz dračích jezdců se obejvuje mnoho postav, mnoho jazyků a ještě více zvratů, které můžeme jen těžko čekat.

I když jsem Eragona četla po letech, tak příběh mě opět naprosto vtáhl a já vnímala Eragonovu těžkou volbu, těžké postavení - jak by se měl zachovat, co by měl udělat, já sama bych nevěděla.


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

V RÁMCI PROJEKTU:

Mohlo by tě zaujmout:

4 komentářů

  1. Moc pěkně napsané :) já celou sérii zbožňuju, akorát není čas na rereading, snad někdy jindy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Snad se ještě někdy k téhle sérii dostaneš :) To já re-reading téhle série plánovala už docela dlouho :)

      Vymazat
  2. Občas se stydím, že jsem Eragona ještě nečetla... Ale uvažuji, že bych si ho namísto toho poslechla, namluvil ho Martin Stránský a jeho Analfabetka je boží, tak ještě uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc audioknihy nemusím, nelíbí se mi.. Ale je to na tobě - každopádně Eragona doporučuju, ten příběh je moc hezký :) (akorát filmu se obloukem vyhni!)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky