O knize ERAGON (Prázdniny s Eragonem)

společné čtení série Odkaz dračích jezdců ZDE A už tu máme první článek v rámci projektu Prázdniny s Eragonem. Jako první tu mám přeh...



A už tu máme první článek v rámci projektu Prázdniny s Eragonem. Jako první tu mám přehledový článek o knize Eragon - tedy o prvním dílu ze série. Popis děje si vypůjčím z oficiálních zdrojů, jelikož recenze na tuhle knížku mě teprve čeká a tam už děj popíši vlastními slovy.

Děj: Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl trilogie Odkaz Dračích jezdců.

Eragon je plný hrůzných momentů, snů a zjevení. Nikde nevázne. Je to začátek velkého díla. Bezmála 500 stran uteče jako voda. O Eragonovi se mi zdává i v noci a po knize sahám hned po probuzení. Jako nespočet dalších čtenářů čekám se zvědavostí, obdivem a nadějí, co bude dál. A jako Eragonova dračice říkám: ,,Všechno bude dobré, maličký.''
Liz Rosenbergová, The New York Times

 
vydání z celého světa
A dále tu máme několik zajímavostí o Eragonovi, o kterých jste možná nevěděli:
- Christopher Paolini začal psát Eragona, když mu bylo 15 let.
- Kniha byla přeložena do 49 jazyků a vydána ve více než 120 zemích.
- Jednotlivé pasáže knihy Christopher Paolini konzultoval se svou sestrou Angelou, jejíž charakter a jméno dal poté postavě čarodějky.
- K napsání Eragona inspirovala Christophera Paoliniho kniha Dračí vejce od Bruce Coville.
- Poté co kniha vyšla v rodinném nakladatelství a začala se prodávat v rámci autorova rodného města, prezentoval ji – oblečen do středověkého kostýmu – na několika středních školách ve svém okolí.
- Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 2006, režii měl na starosti Stefen Fangmeier. (o filmu chystám samostatný článek)
- V roce 2003 se jej během pouhých šesti měsíců prodalo přes milion výtisků.
- V žebříčku bestsellerů The New York Times se Eragon udržel 87 týdnů v kuse a v žebříčku bestsellerů fikce pro mládež Publisher’s Weekly strávil jedenadvacet měsíců. Z nich se devět držel na prvním místě.

Už brzy se můžete těšit na recenzi Eragona :)

Mohlo by tě zaujmout:

7 komentářů

  1. Jé Eragon, to je jedna z mých srdcových záležitostí :) Safira zůstane asi navždy mým nejoblíbenějším drakem :) Hned po Harrym Potterovi to je druhá nejdůležitější série mého dětství :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na Eragona vzpomínám taky nějak tak :) Těším se až dočtu Eragona jako re-reading - je zvláštní se po takové době k nějaké sérii vracet (oproti třeba Harry Potterovi, kterého jsem četla už hodněkrát).. Ale máš pravdu, i v mém dětství figurovaly tyto dvě série

      Vymazat
  2. No páni, musím přiznat, že jsem opravdu netušila, že se kniha přeložila do 49 jazyků a jejího vydání se prodalo tolik! Každopádně Eragon mě zatím velmi příjemně překvapil, strašně dobře se čte. Obálky, které jsi zde zveřejnila vypadají všechny moc dobře, ale stejně se mi nejvíce líbí ta naše :D Moc se těším na článek o samotném filmu (ještě jsem jej neviděla) a také na tvůj názor na Eragona :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně my jsme tu obálku převzali od originálu - a za to jsem hodně ráda :) A na ten článek o filmu si radši počkej, a až potom se kdyžtak podívej :)

      Vymazat
  3. Všechny obálky jsou strašně krásné :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokonce uvažuji o tom, že bych se do celé série jednou pustila znovu :)

      Vymazat
    2. Tak pokud by ses do ní chtěla pustit ještě teď v létě, tak se můžeš zapojit do Prázdnin s Eragonem :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky