The Revenant (2015)

Film The Revenant (Zmrtvýchvstání) je natočen podle knihy od Michaela Punke a příběh se zakládá na pravdivých událostech. Ocitáme se na ...


Film The Revenant (Zmrtvýchvstání) je natočen podle knihy od Michaela Punke a příběh se zakládá na pravdivých událostech. Ocitáme se na americkém západě, v Jižní Dakotě okolo roku 1820. Lovec Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) společně se svým synem (napůl indiánem), doprovází skupinu lovců kožešin, kteří se vydávají na území indiánů. Indiáni skupinu přepadnou a tak jsou nuceni Američané utéct, odplout po řece. Přesto se to zdaleka ne všem povede a většina jich je zabita. Nakonec se rozhodnou opustit řeku, aby je Indiáni snadno nenašli a o tom, kudy se vydat, má rozhodnout Glass, který má s tamější přírodou nejvíc zkušeností. Při putování lesem Glasse napadne medvěd, Glass sice toto střetnutí přežije, ale pro skupinu se stává přítěží, jelikož je velmi těžce raněn a musí být nošen na nosítkách. Kvůli tomu se také skupina rozdělí - většina lovců pokračuje v cestě a s Glassem zůstává pouze jeho syn, John Fitzgerald (Tom Hardy) a Jim Bridger (Will Poulter). Tito čekají spíše na to, až Glass zemře, aby ho poté mohli řádně pohřbít.
Příběh o pomstě, o vytrvání, o přežití.

The Revenant se stal dost očekávaným snímkem tohoto roku a to z velké části také hlavně proto, že by tento snímek moc Leonardovi DiCaprio konečně přinést Oscara.

Film trvá přes dvě hodiny a půl a velkou jeho část zabírají krásná panoramata a záběry přírody, které se střídají se záběry na postavy. Nesledujeme tu ovšem pouze příběh hlavního hrdiny jménem Glass, jeho dějová linie se střídá s tou Fitzgeraldovou, dále tu máme možnost vidět Indiány a skupinu amerických lovců. Hlučné a krvavé záběry vzápětí střídají tiché záběry na klidnou přírodu. Z hluku do skoro naprostého ticha - mně se tohle pojetí velmi líbí a určitě to udrží pozornost diváka. To je další věc, film je dost dlouhý a dalo by se říct, že jeho podstatnou část tvoří právě ty záběry, kde se nic neděje - to možná nedokáže udržet trpělivost každého, ale filmoví diváci, kteří rádi sledují filmy, které nejsou jen na pobavení bez jakéhokoliv uměleckého zážitku, těm tohle nebude dělat žádný problém.

Příběh je nejvíc pozoruhodný tím, že je založený na pravdivých událostech a Hugh Glass skutečně existoval. Ale je tu pár drobností, které si scénáristé domysleli, aby film udělali zajímavějším. A neříkám, že je to špatně, rozhodně potřebuje takovýto film něco, co stále bude diváka zajímat a stále udrží jeho pozornost až do konce. Hugh Glass, ten skutečný, neměl syna. Fitzgeralda po téhle výpravě už nikdy neviděl. Ale ano, s medvědem se utkal v boji a přežil. A přežil také putování divokou přírodou. Silný příběh, pozoruhodný a málokdo z nás by si dokázal představit, že zažívá to samé - dnešní člověk by už jen tak v takové přírodě nepřežil - uvidíte ve filmu, čím vším si takoví lovci procházeli.

Na snímku také hodně oceňuji to, že samotné natáčení nebylo jednoduché - nestačilo si stoupnout před zelené plátno a hotovo. Opravdu se to natáčelo v drsných podmínkách a tak mnohé z toho, co vidíme na plátně, je autentické. A to mám u takovýchto filmů opravdu ráda.

Mnozí vyzdvihují výkon Toma Hardy nad Leonarda DiCaprio. Ohledně tohoto si nejsem jistá. Oba hráli skvěle. Tom Hardy opravdu skvěle ztvárnil tu nedobrou postavu. A u Leonarda DiCapria jsme zvyklí na jistou laťku, můžu říct, že i tentokrát si ji udržel. Je to skvělý herec a jeden z mých nejoblíbenějších. A k otázce Oscara. Já bych mu ho už dala dávno, ale za jiné role - neviděla jsem další filmy, které jsou nominovány za nejlepšího herce v hlavní roli, takže to nemůžu porovnat, ty letošní Oscary, ale samozřejmě bych mu ho přála. Tu roli ztvárnil skvěle, o tom žádná, ale jsou tu role, které mě nadchly víc. A když jsem dané filmy viděla, dokonce jsem si říkala, jak skvělý výkon DiCaprio podal.

Celkově se mi tento film líbil. Byl to hodně zajímavý snímek. Kamera byla úžasná a ta by měla být především oceněna. Ale podruhé tento film asi už vidět nemusím.

Hodnocení: 8/10
Na čsfd: 4/5

Mohlo by tě zaujmout:

4 komentářů

  1. Mě film zklamal, byl brutální a chvílemi nudný. Sice si Leo Oscara zaslouží, ale ne za tenhle film. Také jsem dnes publikovala o něm článek.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně brutalita ve filmech nevadí, zvlášť k tomuto to sedělo, ani mě nenudil.. ale i tak mu něco chybělo.. Ale souhlasím, že Leo si Oscara zaslouží, i když taky bych mu ho dala spíše za jiné filmy. A na tvůj článek se jdu hned podívat :)

      Vymazat
  2. na tenhle film jsem se pred casem divala na jedne americke strance s online filmy a nijak me extra nezaujal, nejvic se mi libila prvni a posledni pulhodina filmu, ale nejak mi i diky obsazeni a okolnostem nataceni prirostl k srdci, ze mu chci dat druhou sanci, aby se u me vysplhal na vic, jak 3 hvezdy v kine, kam podle me patri :D

    mimochodem, cetla jsi nebo planujes cist knizni verzi pribehu? :)

    a souhlasim, taky bych Leovi dala oscara za jiny film, nebot tohle povazuji spise za fyzicky nez herecky vykon :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knižní verzi jsem nečetla a ani o tom moc neuvažuju. Mám teď moc jiných knížek, které si chci radši přečíst :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky