Luis Scafati: Proměna (Franz Kafka)

O knize Proměna asi většina z vás už slyšela, a tak asi i víte, že ji napsal spisovatel Franz Kafka. Většina učitelů Kafku vynáší do nebe...

O knize Proměna asi většina z vás už slyšela, a tak asi i víte, že ji napsal spisovatel Franz Kafka. Většina učitelů Kafku vynáší do nebes a tvrdí o něm, jak skvělý spisovatel je. No, uvidíte, jak se knížka líbila mě samotné.

Já konkrétně jsem četla vydání od B4U Publishing s ilustracemi Luise Scafati, kterého mám moc ráda. Ukázku jeho ilustrací budete mít na konci článku nebo se můžete podívat na moji recenze na knížku Drákula, kterou i sám převyprávěl a doplnil mnoha ilustracemi (recenze >zde<).

Řehoř se jednoho dne probudí jako šváb. Jak byste reagovali v takový moment - nebyli byste překvapení? Nezajímalo by vás, jak se vám to přihodilo a hlavně proč? Ale Řehořovi se hlavou honí naprosto jiné myšlenky - jak se dostane do práce? Nebude to rodině připadat divné?
Rodina je samozřejmě šokovaná a z hlediska práce a živení rodiny je to hrozná situace, jelikož Řehoř je všechny živil a nosil domů výplatu. A teď ostatní musí starat o něj, přičemž se ho navíc všichni štítí.

Jak jsem psala, tak spoustu lidí Franze Kafku považují za Pana spisovatele. Já nevím. Upřímně mě na tomto díle nepřišlo nic výjimečného. Ano, dobře se četlo, ale od knížky očekávám i jiné přednosti. Příběh je absurdní a nijaký. Asi jsem čekala nějaké myšlenky a kdovíco, ale já sama jsem v příběhu nenašla myšlenky, které by mě osobně zaujaly a přinutily přemýšlet. Ale neříkám, že mě samotný příběh nedonutil k přemýšlení. Četla jsem, že sám Kafka tuhle knížku napsal spíše pro terapeutické účely, kdy se potřeboval vypsat ze své situace. A sám možná ani nechtěl, aby se tyto příběhy zveřejnily.

Ilustrace Luise Scafati mám sice ráda a i zde se mi některé ilustrace velmi líbily, ale pokud si chcete pořídit nějakou knížku s jeho ilustracemi a zároveň dobrým obsahem, tak doporučuji spíše Černého kocoura a další povídky od Poea nebo Drákulu. Vydání této knížky je sice moc pěkné, ale pokud se vám nelíbí Kafka, tak to nebude nic pro vás. Já sama od něj předtím nic nečetla a chtěla jsem, jelikož je to autor, o kterém se učíme ve škole a můžeme si ho vybrat k maturitě, tak jsem byla zvědavá.

Hodnocení: 4/10
Na databazeknih.cz: 2/5

Četli jste vy nějakou knížku od Kafky? A jak se vám jeho tvorba líbí?

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji albatrosmedia.cz.



Mohlo by tě zaujmout:

4 komentářů

  1. Já teda Kafku můžu...zkus ho znovu za pár let :) I ilustrace se mi líbí...
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tohle časem a věkem nebude. Ale můžu to zkusit..

      Vymazat
  2. Dílo jsem četla právě kvůli maturitě. Příběh se mi líbil i když ono záleží jak to celé čtenář pochopí. Buď v tom vidí pohádku, prostě kravinu a nebo ten děj přijme a ponoří se do něj. Nejsem velký čtenář ale z názorů na toto dílo mohou být rozdílné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se ráda "nořím" do knížek, ale zrovna u téhle se podle mě fakt nebylo, do čeho nořit. Viděla jsem tam náznaky toho, nad čím by se člověk měl zamyslet (jakobych při čtení slyšela nějakého učitele), ale pro mě samotnou tam toho moc na zamyšlení nebylo.

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky