Dallas Buyers Club / Klub poslední naděje (2013)

Ron je elektrikářem v Texasu, který si rád s chlapama zahraje karty o peníze a rád si dopřává radostí života podle něho, což jsou hlavně...


Ron je elektrikářem v Texasu, který si rád s chlapama zahraje karty o peníze a rád si dopřává radostí života podle něho, což jsou hlavně holky, chlast a drogy. Taky má rád rodeo. Jednoho dne, po nepříjemném kašli, ovšem zkolabuje, a tak se dostane do nemocnice - kde mu také udělají krevní testy, díky kterým zjistí, co mu vlastně je - má HIV virus. Také bych měla zmínit to, že Ron je dost proti homosexuálům, a proto je tahle zpráva pro něj šokující - však AIDS dostávaj jenom teplouši, ne? A on není žádný zasraný teplouš. Ale vysvětli to tvým, teď už bývalým, kámošům. A tak se Ron snaží zjistit, jak bojovat s tímhle virem, jestli mu dokážou pomoct v nemocnici, nebo jestli by bylo možné získat nějaké léky i nějak jinak.

Dallas Buyers Club, nebo také Klub poslední naděje, je nejenom zajímavým snímkem o nemoci AIDS, ale také o mnoha dalších věcech. Nezajímalo vás třeba, jaká je, nebo byla, mentalita lidí v Texasu? Jejich nátura? A co výzkum léku na virus HIV - opravdu vědci dělají všechno co můžou? A existují i nějaké jiné možnosti, jak si sehnat léky na nemoc, kterou máš?  Ano, film sice je podle skutečnosti - režisér se skutečným Ronem udělal hodiny rozhovoru, který nahrál a díky němu napsal scénář, ale další postavy, s nimiž se ve filmu setkáváme jsou většinou obrazem seskládáným z několika skutečných postav.

Ron je na začátku jenom homofobním chlápkem, který si žije svůj stereotypní život, který zahrnuje mnohé, ale zároveň i hrozně málo. A na konci se z něj stane.. však uvidíte, jaký bude, jestli se vůbec v něčem změní. Smutné je, že člověk až teprve tehdy, když mu jde o život, je ochotný pro ten svůj život něco udělat. A taky si uvědomí spoustu věcí, kterých promarnil, nenaplnil a věcí, které mu přijdou na mysl až v takový okamžik.

Upřímně jsem byla zvědavá na Jareda Leta ve vedlejší roli - díky němu jsem na tento film přišla. A kdybych nevěděla, že je to on, tak bych ho skoro nepoznala. K hereckým výkonům snad řeknu jen to, že všechny byly skvělé, všechny postavy byly zahrány velmi dobře a.. nic nenarušovalo sledování filmu.

Já jsem asi od tohoto filmu čekala až moc - čekala jsem něco wow, něco, díky čemu by se tento snímek zařadil mezi mé vůbec nejoblíbenější filmy. Ale. V jistém ohledu byla moje očekávání naplněna, jelikož co víc čekat od podobného snímku než tohle? Pohled do tohoto jiného světa byl úžasný, i když plný utrpení a.. zoufalství, možná se dá říct. Mně se film každopádně hodně líbil a hodně mě emotivně dostal, ale i tak se z něj cítím trochu rozpačitě.

Hodnocení: 70%
Na čsfd: 4/5


Viděli jste tento film? A jak se vám líbil?

Mohlo by tě zaujmout:

3 komentářů

  1. Tento film mě docela zasáhl... Není to sice snímek, který bych si pustila znovu, ale na druhou stranu na něj ani po jediném shlédnutí nezapomenu. Perfektní herecké výkony, do tohoto filmu jsem si o McConaugheym a jeho hereckých kvalitách nic moc pěkného nemyslela. A Jareda Leta snad nemá smysl komentovat, tady byl ještě geniálnější než obvykle :) Chápu Tvoje rozpačité pocity, naprosto. Ale jsem taky ráda, že zároveň s nimi se Ti film líbil :) Hezky sepsané hodnocení ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Film vyzerá veľmi zaujímavo ! Ani som o ňom ešte nepočula, ale určite by som si ho chcela pozrieť :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Obchodujte kdekoliv - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky