Teen filmy, na kterých jsem vyrůstala

Každý z nás by dokázal vyjmenovat z hlavy hned několik filmů, pohádek či seriálů, které doprovázely jeho dětství. Mezi takové filmy by se u...

Každý z nás by dokázal vyjmenovat z hlavy hned několik filmů, pohádek či seriálů, které doprovázely jeho dětství. Mezi takové filmy by se u mě zařadil i Harry Potter, četla jsem knížky a následně jsem čekala až půjdou filmová zpracování do kin. Jsem neskutečně vděčná za to, že jsem byla součástí právě té generace, která tajně doufala, že jim v den jedenáctých narozenin přijde domů dopis z Bradavic. Dnešní článek každopádně nebude o takovýchto filmech, dnes se zaměřím pouze na jednu určitou podkategorii filmů, na které jsem se milovala koukat. V nadpisu jsem je označila jako teen filmy, což by ovšem mohly být jakékoliv filmy určené pro teenagery, já se zaměřila především na dívčí filmy, přičemž v mnoha z nich hraje Lindsay Lohan, děj se většinou odehrává na střední škole a hlavním tématem jsou většinou trable s klukama nebo války mezi holkama, prostě taková klasika ze života. A většinou se jedná o komedie. Já osobně si oblíbila moc takovýchto filmů a na mnoho z nich se ráda podívám i dnes.


Lindsay Lohan byla královnou těchto teen filmů a většinu z nich jsem si opravdu zamilovala a ráda se k nim vracím. Pojem teen může být přesto docela zavádějící, protože mnoho filmů se může líbit i dospělým a některé vtipy zkrátka nestárnou. Pravděpodobně jedním z prvních filmů, které jsem s Lindsay viděla, byla Past na rodiče, v originále Parent's Trap. Až později jsem se dočetla, že se vlastně jedná o remake staršího filmu, ale na ten se nemám ani v plánu podívat, jelikož tu "novou" verzi jsem si naprosto zamilovala - i když už je to hodně dlouho, co jsem tenhle film viděla naposled. Lindsay Lohan tu hraje dvojroli a jedná se o klasickou zápletku, kdy se dvojčata prohodí, aniž by o tom rodiče měli tušení. A až teď dokážu taky ocenit fakt, že se jako malá naučila, podle mě, dost dobře britský přízvuk.
Za slabší snímek bych označila Zpověď královny střední školy, což je film, který jsem taky viděla mockrát, ale rozhodně nemám potřebu se k němu vracet - i když taky není úplně nejhorší. A zrovna z tohoto filmu je i písnička That Girl, kterou jsem schopná poslouchat celý den v kuse a jsem spokojená. Opakem tohoto filmu jsou Protivný sprostý holky neboli Mean Girls, což je oproti tomu naprostá klasika. Na tenhle film se podívám ráda kdykoliv a vždycky mě dokáže pobavit. Zrovna tohle je příklad povedené teenagerské komedie.
Jako poslední snímek, kde hrála Lindsay Lohan, jsem si nechala Mezi námi děvčaty, tedy Freaky Friday, což je skvělý film celkově a rozhodně není určený jen pro mladší publikum. Jaké vtipné situace můžou nastat, když se prohodí mamka s dcerou.. Jsem si jistá tím, že většina z vás tento snímek zná, ale pokud vás i tak nějak minul, tak to určitě napravte a běžte se na něj podívat, nebudete litovat. Odtud zase je písnička Take Me Away, která taky stojí za poslech.


Olsenky asi nemusím úplně představovat, ikonická dvojčata, která se angažovala, jak ve filmu, tak především také v módě. Olsenky už dneska nehrají v žádných filmech, ale dříve, hlavně jako náctileté a malé hrávaly hodně často. Filmy, kde jsou tahle dvojčataa opravdu malými dětmi šly mimo mě, ke mně se dostaly až ty filmy, kde jim je okolo 16ti let. Mám pocit, že filmy s Olsenkama snad ani nedávali v televizi, takže jsem se dívala jen na filmy, co mi vypálila na cd sestřenka (díky jí za všechno). Většinu filmů s nima jsem neviděla, ale ty co jsem viděla, tak jsem je viděla nejmíň desetkrát. Tady zmíním jenom tři filmy, které mám nejvíc v paměti, ale je možné, že jsem viděla i nějaké další. Začnu filmem Sestry v akci (Our Lips Are Sealed), což je jeden z těch trochu starších filmů. Pamatuji si, že tenhle díl nepatřil úplně mezi mé oblíbené, dvojčata honí zloději, a tak jsou zařazeny do programu na ochranu svědků, ale všude se vždycky prokecnou, a tak nakonec skončí až v Austrálii. Ale další dva filmy, které budu zmiňovat, jsem si zamilovala. Sestry v Londýně (Winning London) jsou snad mým oblíbeným filmem s Olsenkama vůbec, taky tomu napomáhá fakt, že tam hrál herec, co se mi líbil a bylo tam trochu té romantiky. Dalším skvělým filmem je Jeden den v New Yorku (New York's Minute), kde se mimochodem objevili i Simple Plan (které jsem v té době neznala, i když už v té době jsem ujížděla na písničce Welcome to My Life). Londýn a New York byly jejich nejlepší filmy podle mě, fajn komedie na odreagování a pobavení se. Plus nebudu lhát, Olsenky byly mým jakýmsi idolem a strašně se mně líbily.


Až třetí díl High School Musical šel do kin a tam jsem já rozhodně nemohla chybět. HSM pobláznilo spoustu lidí, pamatuju si, že ve všech obchodech měli věci s těmato filmama - povlečení, budíky, trička, vlastně skoro všechno, na co byste si vzpomněli. Samozřejmě také nálepky, které se v té době taktéž sbíraly. Já tyhle filmy milovala, písničky, které se ve filmech objevily, jsme se ségrou nacvičovali - nejlepší byly duety, a tak podobně. Jednu dobu byla ta mánie okolo HSM ale už trošku moc a já se od těchto filmů trochu distancovala - no dobrá, možná jsem se trochu styděla za to, že se mi to líbilo, naštěstí tahle fáze u mě už přešla a nedělá mi problém prohlásit nahlas, že miluju High School Musical. Vlastně mám v nejbližší době v plánu dát si maraton těchto filmů, protože kdy jindy se na to znovu podívat než po maturitě - no, budu bulet, už to vidím.
Ale když se zpětně podívám na dobu, kdy nové filmy z této série stále vycházely, nikdo nikoho neodsuzoval za to, že se mu to líbí - to já si to v té době jen vsugerovala a to souvisí i s tím, že jsem si byla nejistá a tak, klasické dospívání. Každopádně, znám, jak holky, tak kluky, kteří tyhle filmy mají rádi. A tohle je snad jeden z mála muzikálů, které mám vůbec ráda, jelikož muzikály většinou nemusím, tohle je ale obrovská výjimka - na spotify mám i celý playlist jen z písničkama z HSM a nedělá mi problém si ty písničky pustit kdykoliv a kdekoliv, písničky z Muzikálu ze střední jsou zkrátka ikonické.


Na film Puberťačka jsem narazila až o něco později, někdy na druhém stupni, a ihned se zařadil mezi mé oblíbené. Ani nevím, kolikrát jsem tenhle snímek viděla, nespočetněkrát. Jedná se o super komedie, opět ze středoškolského prostředí a tohle je ještě z doby, kdy takovéto filmy měli jakési ponaučení. Vtipy z tohoto filmu mě snad nikdy nepřestanou bavit a některé scény bych také označila za ikonické. Kdybych měla vybrat jeden nejlepší teen film, tak bych možná dokonce vybrala právě Puberťačku.


Kdybych zapomněla na Stmívání, tak bych si to snad ani neodpustila. Četla jsem knížky, a potom jsem čekala na filmy (i když poslední díl knižní série jsem už nečetla, pouze jsem šla na filmy do kina). Další klasická série, kterou viděl snad každý z mé generace, vlastně je mi docela líto dnešních dětí, jelikož si nedokážu vybavit žádné ikonické série, které vyšly někdy nedávno. Co už, každá generace má něco jiného, navíc tohle jsou filmy, ke kterým se i mnoho lidí vrací. Na Stmívání mě bavila atmosféra těch filmů, rozhodně tam můžeme najít nádech temna a tajemna a to je to, co mě baví. Dále tyhle filmy většinou doprovázel skvělý soundtrack a opět je tu nespočet scén, které považuji za ikonické. A rozhodně dokážu ocenit ten nový pohled na upíry, podle mě je to dnes už upírská klasika.


10 Things I Hate About You je film, který vyšel jen jeden rok potom, co jsem se narodila, a přesto je to film, který i já považuju za něco, co mě během mého dospívání provázelo. Některé filmy zkrátka nestárnou. Hraje tu Heath Ledger a Julia Stiles a oba zde hrály naprosto skvěle. V tomhle filmu je opět dobrý humor, trochu té romantiky, opět střední škola,... Omlouvám se za moje popisy filmů, ale kdo chce, tak si najde, o čem tyto filmy přesně jsou, já jsem tu od toho, abych napsala, jak se mi líbily a podobně. A zrovna tenhle film se mi líbil opravdu moc. Mám pocit, že v televizi ho stále sem tam dávají, ostatně to je také to, jak jsem já narazila na tehle snímek.


První film, v kterém jsem si opravdu oblíbila Miley Cyrus, byl rozhodně LOL. Nevím proč, ale tenhle snímek bych označila za trochu dospělejší, nebo mě to pravděpodobně v té době tak přišlo. Dřív jsem Miley v ničem moc neviděla, seriál Hannah Montana se mi vůbec nelíbil, ten humor v něm mi přišel vyloženě trapný (i když film byl potom o moc lepší a ani nevím proč, ale viděla jsem ho dokonce i v kině), každopádně, tohle byl první film, který jsem si s Miley oblíbila. A Douglas Booth tu byl také skvělý. I přestože jsem i tento film viděla už mockrát, nemyslím si, že je to snímek, který je potřeba vidět tolikrát. Ale opět se jedná o fajn podívanou. Jenom chci ještě upozornit, že tento film je z roku 2012, takže to už jsem taky byla trochu starší - i tak bych to zařadila mezi filmy, na kterých jsem vyrůstala, trefnější by bylo ai označení filmy, díky kterým jsem přežila pubertu.


Vraťme se k opravdovým klasikám, takovou je třeba i Moderní popelka s Hilary Duff. Někdo by tenhle film mohl označit za kýčovitý a prvoplánový a možná, že má i pravdu, přesto pokaždé když šel tenhle film v televizi, nemohla jsem ho vynechat. Hezká romantická komedie, co víc k tomu říct.


Ještě jsem přemýšlela, jestli sem zařadit film Přes noc třicítkou, protože ten jsem taky viděla hodněkrát, ale potom jsem si uvědomila, že jsem tenhle film nikdy neměla ráda - spíš mě tenhle film iritovat, těžko říct, proč jsem ho tedy viděla tolikrát.

Přemýšlím, že sepíšu podobné články i o dalších filmech, třeba o animácích a pohádkách nebo i o seriálech, ale uvidíme.

Tak schválně, na kterých filmech jste vyrůstali vy?

Mohlo by tě zaujmout:

11 komentářů

  1. Skvěle napasaný článěk. Máme to podobně. Moderní popelku miluju už snad od mala ♥ Stmívání na tom jsem ujížděla taky nějakou dobu (dřív se mi tedy líbil víc Edward, ted už by to byl spíš svalnatej Jacob :D) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sama se úplně nezařazovala ani do jednoho "týmu" - prvně jsem si zamilovala Edwarda, v dalších dílech mě naštval, pak si mě získal zpátky.. :D Ale pokud bych to brala sama za sebe, tak Edward je spíš můj typ :D :)

      Vymazat
  2. Mám pocit, že jsi vyjmenovala snad všechny filmy, které jsem ve svých "náct" sjížděla dost často (akorát Puberťačku a LOL jsem teda nikdy neviděla). Ale můj seznam by se rozšířil ještě o Pravou blondýnku a docela mám ráda i Královnu ročníku. :)

    www.my-blonde-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravá blondýnka šla mimo mě, moc mě nebavila. Královnu ročníku jsem viděla, ale to až později a úplně si mě tenhle film nezískal. Ale Amanda Bynes celkově taky natočila dost takovýchto teen filmů, vybavuju si ještě Super náhradníka.

      Vymazat
  3. Miluji Moderní Popelku, v té době jsem ji viděla snad stokrát a líbí se mi pořád. To samé Tebou jmenované filmy s Linday Lohan, líbila se mi i Zpověd královny, bavilo mě to a Past na rodiče je film, který mě neomrzí. Olsenky jsou klasika, také jsem je v pubertě měla ráda a HSM jsem vyloženě žrala, jelikož miluji muzikály.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  4. Filmy s Olsenkama! Byla jsem posedlá.. a teď mám chuť se na ně znovu podívat. :D Moje nej byly ten z Londýna a Paříže. ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Božeeeee, Olsenky <3 Těch jsem se nemohla nabažit! :D a jelikož jsem tyhle dvojčata naprosto milovala, dost dlouho jsem si myslela, že i Lindsey Lohan má dvojče, právě kvůli filmu Past na rodiče. :D
    Tak nějak se s tebou scházím snad ve všem, HSM byla láska neskutečná, stejně tak Puberťačka.
    Naopak LOL mi přišlo jak slátanina největšího kalibru. Buď jsem ten film nepochopila, nebo to prostě byla totální puberťácká hovadina, jejíž jediným lákadlem byla Miley. :D
    Ty jo, asi si dám teen movie maraton. :D Taková nostalgie.. :D
    Michelle B - blog
    Facebook - portfolio

    OdpovědětVymazat
  6. Přiznání roku? :D Nikdy jsem neviděla High school music ani Stmívání a rozhodně mi to nijak nechybí, ale Puberťačka mě docela láká! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla, že oboje tyto série stojí za zhlédnutí - pro mě je to už opravdu klasika :D Ale každé má ty svoje filmy, na které nedá dopustit :) Ale Puberťačku klidně zkus, já se na ni pořád ráda sem tam podívám :)

      Vymazat
  7. Jéé máme to stejně, milovala jsem filmy s Olsenkama.. Nejlepší Sestry v akci, a sestry na Bahamách :)

    OdpovědětVymazat
  8. Past na rodiče je super, s Lindsay se mi líbí ještě Můj auťák brouk a Vlastní pravidla - ten asi nejvíc, ale je pro starší... Od Olsenek jsem viděla jako mladší filmy v TV, ale nedávali všechny, tak jsem si začala stahovat... ještě třeba mě napadly z těch teen Sestry na Bahamách. Od Hilary mě napadl film Italské prázdniny.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky