Pár knížek z knihovny (které se chystám číst)

Přemýšlela jsem, jaký článek bych mohla napsat, a když jsem uviděla na komodě tu hromadu knížek z knihovny, tak jsem si řekla, proč nenapsa...

Přemýšlela jsem, jaký článek bych mohla napsat, a když jsem uviděla na komodě tu hromadu knížek z knihovny, tak jsem si řekla, proč nenapsat o nich.
Ale ještě než začnu mluvit o knížkách, které jsem ještě nezačala číst, chtěla bych zde zmínit ještě dvě knížky, které tedy už trochu rozečtené mám.

Knížkou, které momentálně čtu, je Dracula od Brama Stokera, ale tentokrát v originále, v angličtině. Jinak Draculu v češtině jsem četla už dvakrát nebo třikrát - z toho vám možná došlo, že se jedná o moji oblíbenou knížku. Až Draculu dočtu, tak se o něm určitě zmíním v týdenním shrnutí, ještě nevím, jestli i v samostatném článku, ale určitě se chci někde rozepsat, jak se mi to v angličtině vlastně četlo.

Další knížka sice není z knihovny, ale chtěla jsem se o ní zde taky zmínit. Je to The Hobbit od J.R.R. Tolkiena, kterého jsem už taky četla mockrát. A taky ho teď čtu v angličtině. Akorát jsem ho sehnala jen na notebook do aplikace čtečka, takže to čtu tam, ale to je ten problém - když jsem na noťasu, tak mám tendenci furt někam překlikávat a odbíhat, ale snad se tohoto hroznýho zlozvyku brzo zbavím. Jinak Hobit v originále zní mnohem víc jako pohádka než v češtině.

A další knížky už jsou opravdu jen ty, které se teprve chystám číst - aneb půjčila jsem si hromadu knížek z knihovny a teď se mi tu válí. Nevím, jestli se dostanu ke všem, jestli to vůbec stihnu, proto mi můžete psát do komentářů, které knížky bych rozhodně neměla vynechat.

Ty knížky mám tady vedle sebe vyskládané, tak začnu tou, která je navrchu, tu jsem si půjčila nejčestvěji. Je jí knížka Pán prstenů: Společenstvo prstenu od J.R.R. Tolkiena. Řekla jsem si, že po dočtení Hobita bych se mohla vrhnout na celou tuhle trilogii, jelikož tu jsem narozdíl od Hobita četla jen jednou. Navíc je hrozné, když to spočítám, naposledy jsem to četla asi v devítce a to budou pomalu tři roky - připadám si stará. A navíc jsem viděla jen první film, takže po každé knížce si budu moct pustit film a z toho by možná byly fajn srovnávací články. Pána prstenů si přečtu určitě.

Dále tu je knížka Pride and Prejudice od Jane Austen. Tohle je prostě klasika a já ji ještě nečetla, a když jsem v knihovně zavítala do sekce knížek v angličtině, tak jsem tu uviděla i tuhle knížku a nemohla jsem ji tam nechat. Ale úplně ještě nevím, kdy se k ní dostanu.

Pak The Green Mile od Stephena Kinga, od kterého jsem v poslední době četla četla poměrně dost knih. Avšak Zelenou míli jsem nečetla a opět stejný případ jako u poslední knihy - prostě jsem ji uviděla v tom regále a ani jsem se nenadála a už jsem si ji půjčovala. Na film jsme se sice dívali cestou busem se školou do Belgie, ale titulky nešly přečíst, skoro jsem to neslyšela a navíc jsem si vyndala čočky, jelikož to vypadalo už na spaní - naštěstí jsem toho z filmu moc nepochytila, pak jsem se o to už ani nesnažila, tak zážitek z knihy snad zkažený nebude.

Dále je tu Jurassic Park od Michaela Crichtona a u téhle knížky upřímně nevím, jestli ji pak jen nevrátím nepřečtenou. V češtině jsem to četla minulý rok, a pak i v zkrácené verzi v angličtině, ale když jsem ji zas uviděla tu knížku, tak jsem dostala chuť si to přečíst i normálně v originále. A furt mě to láká - jelikož knížka je to fakt super.


Teď už tu budou jenom knížky v češtině, které jsem si půjčila už dřív, takže asi nebudu mít dost času na to přečíst je všechny. Jako první tu mám thriller Pět od Ursula Poznanski a přiznám se, že tuhle knížku už jsem lehce nakousla, ale opravdu jen lehce a nějak jsem se nemohla začíst. Ale vím, že tohle se stává a někdy se začtu až dál v ději, přesto nevím, jestli to za to přečtení vůbec stojí.

Další knížkou je Červený vrch od Jamie McGuireho a o téhle knížce se jednu dobu hodně psalo - přesně v té době mě knížka zaujala a to hlavně svým námětem, moc knížek takovýchto jsem nečetla, možná dokonce žádnou, a proto mě to lákalo. Ale takováta počáteční natěšenost už u mě bohužel opadla a já nevím. Ten námět mě furt láká, ale bojím se, aby to nebylo moc dětské.

Pak tu mám Olivera Twista od Charlese Dickensa a to ani nevím proč. Asi proto, že je to klasika a měla bych si to přečíst? Nebo.. už asi vím, je to v kánonu k maturitě a já bych už opravdu zas měla další knížky z něco číst. Tak k téhle knížce bych se možná dokopat měla. Kdyžtak bych byla i ráda za tipy na knížky, které byste mi doporučili k maturitě, napište mi je prosím do komentáře :)

A poslední knížka. Tulák po hvězdách od Jacka Londona. Opět ho máme k maturitě, ale nevím, jestli si ho vezmu. Uvidím, o téhle knížce toho fakt nemám moc co napsat.


Tak to by bylo všechno. Doma jsem měla už i víc půjčených knížek naráz - o moc víc, ale i tohle je děsná hromádka, které bych se měla pomalu zbavovat. A vzhledem k tomu, že poslední dobou čtu jen ve škole - mezi přestávkama a v některých hodinách, tak bych si měla na to čtení opravdu udělat víc času.

Napište mi, jestli jste některou z těchto knížek četli, a jak se vám líbila :)

Mohlo by tě zaujmout:

11 komentářů

  1. Tak za mě se rozhodně pusť do Zelené míle a neboj se pak pustit si i film. Tenhle je jeden z mála, který ti zážitek z knihy rozhodně nepokazí ba naopak. Obojí je vážně skvělé. No a pak bych taky hlasovala za svého oblíbeného Olivera Twista. Je to sice (aspoň podle mě) docela náročné čtení a nesedne každému, ale rozhodně za to stojí!
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  2. Cerveny vrch jsem precetla minuly tyden. Je to dobre, ale hodne zamerene na vztahy nez na zombie, ale bavilo me to.
    Film Zelena mile miluji a dnes jsem si koupila i knihu :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Ha, Tuláka po hvězdách právě čtu taky! Musím říct, že je to pro mě strašně poutavá knížka, hezky se čtě (až na ty pasáže, kdy Standing popisuje své minulé životy, to je docela nuda) a přinutí čtenáře přemýšlet a taky se trochu zasnít :)
    Catamount

    OdpovědětVymazat
  4. Červený vrch je skvělý! Určitě se děje neboj, protože postavy tam umírají jedna za druhou :D :)
    Jinak napsala to autorka Jamie, ne James :)
    Pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za upozornění, to jsem nějak přehlédla - opraveno :)

      Vymazat
  5. Jsem zvědavá jak se ti kniha Pět bude líbit:)
    Doufám že bude recenze ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pět už jsem zase vrátila do knihovny - už jsem ji měla půjčenou moc dlouho :/ A nevím, jestli se k ní ještě někdy vrátím.. Mám toho teď moc na čtení

      Vymazat
  6. Moc hezké úlovky, budu zvědavá na Tvoje dojmy z knížek :) Draculu zbožňuji, je to snad má nejoblíbenější kniha, tak jsem ráda, že jsem potkala někoho podobně zapáleného do tohoto klasického titulu. V angličtině se na něj také brzy chystám. Přeji příjemné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) No, Dracula je srdcovka. Teď jsem za polovinou a čte se to celkem dobře, i když člověk si musí zvyknout na tuhle angličtinu - asi mi pomohlo i to, že jsem to tolikrát četla v češtině :)

      Vymazat
  7. Teda klobouk dolů za tu Jane Austen. V češtině mám přelouskané všechny tam i zpátky. Pýchu a předsudek především, ale dát se do Jane Austen v origoši se starší angličtinou. Wow, máš můj respekt.

    Hobita jsem taky četla v originále a Draculu zase česky. Máme docela podobný vkus, tak omrknu i ty další :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ještě uvidím, jestli to vůbec přečtu :D Jestli to nebude moc těžké na mě, a jestli to vůbec stihnu.
      A toho Hobita - nějak se teď nedokážu přinutit to číst na počítači - moc mi to nejde, ale měla bych se k němu zas vrátit, mám i další knížky na pc, které chci přečíst, tak se asi přemůžu.. akorát si budu muset zvyknout :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky