The BRIT Awards 2017

Ve středu 22. února se předávaly Brit Awards a jako jedny z mála cen mají vždy zajištěný i youtube stream pro diváky, kteří nejsou pří...


Ve středu 22. února se předávaly Brit Awards a jako jedny z mála cen mají vždy zajištěný i youtube stream pro diváky, kteří nejsou přímo z Anglie, a tak se na to nemůžou dívat v televizi. Stream hostoval Caspar Lee a hlavní show prováděli Dermot O'Leary a Emma Willis. Rozhodně musím pochválit samotný večer, který zkrátka odsýpá, střídá se vyhlašování vítězů s vystoupeními a celá main show trvá zhruba tři hodinky včetně všech přestávek. Takže v tomto ohledu se mi rozhodně líbí víc Brit Awards třeba právě oproti Grammy, o kterých jsem psala >zde<. Zároveň se rovnou musím omluvit, že jsem tento článek nevydala dříve, přestože jsem to rozhodně měla v plánu, ale i tak se chci za celým večerem poohlédnout.

Ještě než vůbec začnu rozebírat jednotlivá vystoupení a vítěze, tak se chci vyjádřit k tomu, jestli tyto různé hudební ceny vůbec uznávám a proč se na ně vůbec dívám. Řekla bych to asi takhle, tohle jsou zkrátka hlavní mainstreamové ceny, a i když jsou mnohé udíleny porotou, tak si mnohdy myslím, že tu sošku, kterou vítězové získávají, si zasloužil některý jiný umělec daleko víc - a mnohdy můj vysněný vítěz není ani mezi nominovanými. Přesto je to součástí hudební scény a já se ráda v tomto orientuji a informuji, a proto nevynechávám ani tyto ceremonie. Samozřejmě, pokud by mě nebavilo se na ně dívat, tak se na ně nedívám, ale nejvíce mě lákají právě ta vystoupení a často se během takového večeru najdou i jiné zajímavé momenty, které stojí za to vidět.

Přemýšlím, jestli se mám prvně vyjádřit k samotným vítězům nebo k těm vystoupením.. ale začněme těmi vítězi. Jelikož se jedná o britské ceny, tak ne všechny nominované interprety znám a beru to jako plus, jelikož díky tomu můžu přijít na nová jména a novou hudbu. Takže to není třeba až tolik mainstreamové. V kategorii britský sólový zpěvák vyhrál David Bowie, k čemuž asi nemám moc co říct. V další kategorii, britská sólová zpěvačka, vyhrála Emeli Sandé a té jsem to i přála, jelikož její poslední album se mi docela líbilo, mezi nominovanými byla např. i Ellie Goulding, ale u té jsem upřímně ráda, že nevyhrála, jelikož s její novou tvorbou by si to zkrátka nezasloužila. Nejvíce mě potěšila následující kategorie, což byla nejlepší britská skupina a zde vyhráli The 1975, kteří porazili např. Little Mix, a kdyby to vyhrály ony, tak bych byla upřímně naštvaná, i když jejich fanynky byly zase naštvané na The 1975, o kterých možná ani neslyšeli. A to je další věc, chápu, když člověk není spokojený s výsledkama,  ale proč nadávat na vítěze nějaké kategorie, když ani neznám jejich tvorbu. Pokud znáš jejich tvorbu a nelíbí se ti, tak jasně, můžeš nesouhlasit, ale pokud se jen zastáváš své oblíbené kapely na úkor ostatních a jsi jenom zaslepený fanoušek, tak to opravdu nemám ráda. A zde chci zmínit i děkovnou řeč, kterou měl Matty Healy za celou kapelu, jeho názory se mi většinou celkově líbí a jsem ráda, že řekl to, co řekl. Jen taková malá rada.


Když se přesuneme ke kategoriím uznávající mezinárodní umělce, tak i zde máme tři hlavní kategorie. Nejlepší mezinárodní skupinou se stali A Tribe Called Quest, jejichž jméno jsem už sice někde slyšela, avšak jejich tvorbu neznám, takže i tohle je jeden z interpretů, které si musím poslechnout po letošních Brit Awards. Mezi nominovanými byli i Twenty One Pilots a samozřejmě jsem jim to přála jako mojí oblíbené kapele, určitě by si zasloužili i tuhle cenu, ale nemůžu srovnávat, porovnávat, takže nevím, jestli jejich prohra byla spravedlivá nebo ne. Dále kategorie mezinárodní zpěvák, kterou vyhrál Drake, toho opět moc neposlouchám, ale upřímně nevím, komu z nominovaných bych to přála víc nebo míň než právě jemu. Bruno Mars je sice skvělý zpěvák, ale jeho poslední album mě zkrátka neuchvátilo. Na druhé straně je tu mezinárodní zpěvačka a zde vyhrála Beyoncé, což je myslím si velmi zasloužené vítězství, zvlášť po jejím albu Lemonade. Když se vrátíme zpět k těm opravdu britským kategoriím, tak tu máme dá se říct objev roku, v angličtině breakthrough act, a cenu kritiky, v obou těchto případech vyhrál Rag'n'Bone Man, od kterého můžete znát např. písničku Human, já osobně jsem neznala jméno zpěváka, který ji zpívá, ale opět - jeho hlas se mi líbí, a tak si od něj ráda poslechnu něco víc. A nejlepší album vyhrálo Blackstar od Davida Bowie, tuto cenu přišel převzít jeho syn a jeho řeč byla moc hezká, takže taky doporučuji si ji poslechnout. 


Kategorie nejlepší single měla opět hodně nominovaných a vyhráli to nakonec Little Mix s jejich písničkou Shout Out to My Ex. Tohle byl rozhodně úspěšný singl, to nepopírám, ale tu písničku nenávidím, ale víc se k ní vyjádřím až u jejich vystoupení, protože přesně s touhle písničkou i vystupovali. Nevím, komu bych tuhle cenu dala, možná Zaynovi s Pillowtalk, tu písničku mám rozhodně radši, i když taky není moc nejoblíbenější. V téhle kategorii si asi nejde moc vybrat, alespoň tento rok. V další kategorii mohli hlasovat celý večer i diváci, kteří mě na výběr z pěti nejlepší videklipů, z těch nominovaných jsem to přála One Direction s History, kteří to nakonec i vyhráli, ale tahle kategorie mě docela.. nevím, jestli víc naštvala nebo zklamala. Myslím si, že si nominovaci zasloužili The 1975 s jejich klipem Somebody Else, který patří mezi mé oblíbené videklipy za minulý rok, ale ne, ti nominovaní nebyli, i když jejich videa mají smysl a jsou skvělá, nejenom tohle. Ale hádejte kdo byl mezi nominovanými? Třeba Little Mix s videoklipem k písničce Hair, což upřímně nechápu, ten klip jsem viděla možná třikrát a bohatě mi to stačilo. Ale History jako klip se mi líbí, jedná se o hezký sestřih, hezkou písničku, spíš ta nominace pro Hair a naopak nenominování jiných, mě naštvalo. A dvě poslední kategorie byli globální úspěch, tam vyhrála Adele, a pak brits icon awards, kterou vyhrál Robbie Williams, a k tomu asi ani nemám, co říct. 
Teď se konečně můžeme přesunout k jednotlivým vystoupením, ale ještě předtím chci říct, že před samotnou hlavní show bylo pár vystoupení v rámci pre-ceremony, které jsem ale neviděla/neslyšela, takže o nich zde psát nebudu. Celý večer zahájili Little Mix s jejich vítězným singlem Shout Out to My Ex a to byla prostě.. šaškárna/taškařice, říkejte si tomu, jak chcete. Začnu pozitivy, protože tohle nebylo samo o sobě špatné vystoupení, ty holky umí zpívat i tančit. Jo a to jsou tak nějak všechna pozitiva, umí zpívat. Už jenom jejich příchod mě dostal a to ne v tom pozitivním slova smyslu, připadalo mi to dost směšné. A celé jejich vystoupení, šlo vidět, že se snaží vypadat sexy a drsně, ale mělo to spíš opačný účinek. A samotná písnička mi přijde naprosto stupidní, navíc, člověk, co tvrdí, že je over something, a potom o tom napíše písničku nedává logiku. Ta písnička na mě zkrátka působí strašně nedospěle, jak kdyby se puberťačka rozešla s klukem a musela to vyvolávat do světa a obhajovat se a všem dokazat, jak super se má apod. Celkově jsou písničky Little Mix strašně chytlavé, o tom žádná, a dřív mi ani nevadily moc ty texty, jejich starší písničky jsou docela fajn, ale to co od nich slyším teď a jejich poslední singly mě prostě přivádějí do varu a nemůžu je vystát. Ale udělejte si názor na jejich vystoupení i samotnou písničku sami a určitě napište do komentářů váš názor.


Stejně jako na Grammys i zde vystupoval Bruno Mars, skvělé zazpívané, taková pohoda, ale spíš mě mrzí, že zpíval tu samou písničku, opět skoro stejně. Škoda. Dále Emeli Sandé vystoupila s písničkou Hurts, kterou mám ráda a bylo to hezké vystoupení, opět hezky zazpívané. Skvělá písnička. Potom vystupovali The 1975 s jejich písničkou The Sound. Nemyslím si, že to bylo jejich nejlepší vystoupení, co se vokálů týče, ale pořád se mi to jako vystoupení líbilo. A co se mi strašně moc líbilo, tak že přes jejich vystoupení se promítaly na obrazovce nápisy, které mají i ve videoklipu k této písničce. Později když jsem si procházela zpětně různé příspěvky a videa, tak jsem zjistila, že si lidi mysleli, že jejich vystoupení bylo hacknuté, a proto tam byly tyto nápisy, to mě docela pobavilo. Jasně, že kdo neviděl jejich klip, tak neví, že je to z něho, ale spíš že lidem nedošlo, že je to součástí vystoupení, je docela vtipné, protože to samozřejmě pasovala do jejich stylu a image. Ale ok, proč ne. 


Potom následoval tribute Georgu Michaelovi, který minulý rok zemřel, a ten zazpíval Chris Martin z Coldplay. I když Coldplay jako kapela ani Chris Martin jako zpěvák nejsou moji oblíbenci, tohle byla opravdu hezká pocta, plus to vystoupení bylo propojené tak jakoby tam George Michael byl a zpíval s ním, což bylo opravdu hezké. Mezi dalšími vystupujícími byla i Katy Perry společně se Skip Marleym a jejich písničkou Chained to the Rhythm, jak už jsem psala v minulém článku, tahle písnička se zařadila mezi mé oblíbené. Tohle vystoupení nebylo to nejlepší - když jsem se na to dívala živě, tak to znělo hůř než ze záznamu, těžko říct proč. Ale opět - kulisy a scenérie byly moc povedené a taky pochodující kostry, které měly představovat známé politiky, byly.. skvělé. Upřímně jsem nečekala, že to dá Katy Perry až takhle najevo, protože samotná písnička by se dala aplikovat na více situací a věcí, ale oceňuju její gesto. 


Dalším vystupujícím byl SKEPTA, hodně lidí se mi zdá, že jeho vystoupení označovala za hrozné, upřímně, mě to nepřišlo špatné. A písnička Shutdown je docela bomba - opravdu nevím, jak jinak to popsat, pecka/bomba. Dále přišlo na řadu představení nové písničky od The Chainsmokers a Coldplay, což bych hodnotila tak neutrálně asi. Vystupovat zde i Ed Sheeran, který si k sobě přivzal Stormzyho, líbí se mi, že Ed tohle vystoupení pojal trochu jinak než jeho vystoupení na Grammy, přesně tohle oceňuju. A celou show zavřel Robbie Williams, který spojil dohromady tři jeho písničky a i když jsem se těšila na jeho vystoupení, tak si úplně nedokázalo udržet moji pozornost, Bohužel.


NA ZÁVĚR chci říct, že Brit Awards mám opravdu radši než Grammy, i když se ráda dívám na oboje tato předávání cen. Z vystoupení ani nevím, které mě zaujalo nejvíce, žádné mě přímo neohromilo, ale líbila se mi Katy Perry a The 1975. Největší radost mám z vítězství The 1975. Mrzí mě, že nebyl nominovaný videklip Somebody Else od The 1975, ale určitě bych dokázala vyjmenovat spoustu dalších videklipů a interpretů, kteří by si zasloužili nominaci. Je trochu škoda, že tyto ceny nejsou vůbec zaměřeny rockovým směrem, zkrátka spíš tím popovým a mainstreamovým směrem. Třeba kapela Bring Me The Horizon je britskou kapelou a přesto nikdy v žádných takovýchto cenách nefigurovala, i když jejich tvorba stojí za povšimnutí. Ale takových kapel je spoustu.

Pokud jste se dívali na Brit Awards, určitě mi napište do komentářů, co si o nich myslíte a které vystoupení se vám líbilo nejvíc :)

Mohlo by tě zaujmout:

2 komentářů

  1. Chtěla jsem se na to dívat, ale nějak jsem to nestihla, tak jsem se pak koukala na jednotlivá vystoupení, která mě zajímala. Moc jsem se těšila na Katy Perry, jelikož ta její nová písnička je fakt pecka a to její vystoupení se mi líbilo. Pěkný článek a zajímavé shrnutí :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle mě zase tak nebere, ale vítězové si to určitě zaslouží :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky