59th Annual GRAMMY Awards

  Česky        English TO NEJLEPŠÍ A TO NEJHORŠÍ Z GRAMMY AWARDS 2017 V neděli 12. února došlo v Los ...

 Česky      English


TO NEJLEPŠÍ A TO NEJHORŠÍ Z GRAMMY AWARDS 2017

V neděli 12. února došlo v Los Angeles k předávání cen Grammy. Ceny jsou udělované Národní akademií hudebního umění a věd v USA, a tak se jedná o jednu z nejprestižnější hudebních oceněních - vítězové nejsou vybíráni na základě počtu hlasů od fanoušků a také proto si udílení cen Grammy jen málokdy nechám ujít. Slavnostní večer není pouze o vyhlašování vítězů, ale také o spoustě skvělých vystoupení a jelikož se jedná o společenskou událost, tak je to také o módě. A o tomto všem bude řeč i v dnešním článku.

Kompletní seznam nominovaných i vítězů najdete na samotných stránkách Grammy. Některé kategorie mě zajímaly více, některé méně, některé přijímací proslovy byly zajímavější a při některých došlo i k, dá se říci, technickým problémům. Udílejí se ceny ve více než 80ti kategoriích, takže se zde samozřejmě nebudu zmiňovat o všech.
U mnohých kategorií mě zaráží, že vůbec byly nominovány některé písničky nebo alba, a přestože se jedná o ceny akademii, v mých očích i Grammy ztrácí úroveň. Rozhodně si chci do příštího udílení cen nastudovat více celý proces, jak se těch pět nejlepších nominací vůbec vybírá - tedy pokud se to dá vůbec někde zjistit. Jenom tak okrajem bych také mohla zmínit to, že někteří interpreti se od Grammy distancovali úplně, tímto interpretem je třeba Frank Ocean nebo Macklemore &Ryan Lewis.
Začnu kategoriemi, které byly vyhlášeny přímo na velkém pódiu. V kategorii Best New Artist, tedy Objev, vyhrál Chance the Rapper, což si myslím, je zasloužené, ale zrovna u této kategorie moc nechápu, jak určují, kdo je nováček a kdo ne, jelikož Chance the Rapper se už v hudbě nějakou tu dobu pohybuje. Jednoznačně nejlepší "přijímací" řeč, acceptance speech, měli Twenty One Pilots, kteří vyhráli v kategorii Best Pop Duo/Group Performance, nad tím, že nejsou pop se asi nemá cenu pozastavovat. Twenty One Pilots patří mezi mé oblíbené kapely a jsem strašně ráda, že si aspoň ten jeden gramofonek odnesli. Cenu si přišli převzít pouze v trenkách a proč, na to se můžete podívat ve videu. Vtipné a inspirující předávání.


V kategorii Best Urban Contemporary Album vyhrála Beyoncé s Lemonade a to naprosto zaslouženě. Ona sama svoji řeč četla z kartičky, což nepovažuji za něco špatného, ale samotná řeč se mi tolik nelíbila. Spíš mi to připadalo jako by si chtěla hrát na tu teatrálnost. Každopádně jsem ráda, že Lemonade vyhrálo alespoň v této kategorii. Další na řadě byla kategorie Best Rap Album, kde vyhrál opět Chance the Rapper s jeho novým albem Coloring Book, a mimojiné vyhrál ještě v kategorii Best Rap Performance. Přiznám se, že jsem neslyšela celé album Coloring Book, protože mě na první poslech úplně nechytlo, ale musím mu dát ještě šanci, když se budu na něj plně soustředit, protože o tomto albu slyším pořád. V závěru večera došlo na tři kategorie, na které většina lidí čekala, a to Song Of The Year, Record Of The Year a Album Of The Year - ve všech těchto kategoriích vyhrála Adele, s píničkou Hello a albem 25. Při předávání gramofonku za nejlepší píseň došlo k takové nepříjemnosti, Hello napsala Adele společně s Gregem Kurstinem, který poté, co domluvila Adele, chtěl taky něco říci, ale bohužel, Grammy utkla jeho řeč, na videu, které zde vkládám, to nejde slyšet, protože je to ustřihlé, ale obecenstvo bučelo na protest tohoto utknutí. Osobně mi to přišlo docela hrubé přerušit to takhle náhle. No, ale Adele se na pódiu objevila víckrát a tak Greg Kurstin dostal slovo při předávání další ceny. A nakonec došlo i na nejlepší album roku, které tedy vyhrálo album 25 od Adele, ale Adele ve svojí řeči zmínila, že to přála Beyoncé - já si myslím, že Beyoncé si zasloužila tuto kategorii vyhrát. Lemonade je skvělé album, 25 se mně osobně moc nelíbí, ale hlavně to není ničím vyjímečné album. Tohle není poprvé, co to někde zmiňuji, ale myslím si, že Adele obecně je hodně přeceňovaná - umí zpívat, to jí nikdo nebere, ale její tvorba není až tak přelomová. Kdyby bylo na mě, tak bych zvolila jako nejlepší album roku úplně jiné album, které nebylo ani nominované, ale z těch nominovaných si to podle mě zasloužila Beyoncé s Lemonade.


Z těchto více filmových kategorií stojí za zmínku Best Compilation Soundtrack For Visual Media, zde vyhrál soundtrack Miles Ahead (mezi nominacemi byl např. i Suicide Squad nebo Straight Outta Compton), a v kategorii Best Score Soundtrack For Visual Media vyhrálo Star Wars: The Force Awakens. Nejvíce mě zaskočila kategorie Best Song Written For Visual Media, kde vyhrála, a teď se podržte, píseň Can't Stop The Feeling! - spokojenější bych byla, kdyby vyhrála kterákoliv jiná písnička nominovaná v této kategorii, neznala jsem akorát písničku The Veil, ale třeba Heathens, Just Like Fire, Try Everything nebo i Purple Lamborghini jsou podle mě daleko lepší písničky než Can't Stop The Feeling - ta jediná byla ale všude a pořád dokola, nevím z jakého důvodu, protože poslouchat se to opravdu moc nedá, nebo vás to brzo začne hodně otravovat. A dokonce i Češka byla nominovaná na Grammy, a to Magdalena Kožená v kategorii Best Classical Vocal Solo Album, ale bohužel nevyhrála. 

Co se k samotnému večeru týče, tak jím provázel James Corden, kterého můžeme znát jako moderátora The Late Late Show, kde se objevuje i segment Carpool Karaoke, který je velmi populární. Já jsem samotný opening a první vystoupení nestihla živě, takže jsem se na to dívala zpětně. Myslím si, že ten opening byl celkem fajn, Corden měl i svůj monolog, nebo spíš takovou rap vsuvku, ale nic nepůsobilo přehnaně trapně, spíš to hodnotím tak neutrálně, nevadilo mi to, ani mě to nenadchlo. A teď už k jednotlivým vystoupením. Opět zde nebudu mluvit o všech, o některých se rozepíšu více, o některých méně. Tím prvním vystoupením, na které jsem se dívala až zpětně byla písnička Hello od Adele. Já tuhle písničku opravdu nemám ráda, nepřijde mi nijak skvělá nebo ohromující, ale dobře - nemusí se mi líbit všechno, avšak jelikož šlo o živé vystoupení, tak šlo slyšet pár chybiček a trošku falešnějších tónů, možná až moc rýpu, ale zkrátka jsem to tam slyšela, tak to zde i zmíním. I tak se jednalo o slušné vystoupení. Příjemně mě Ed Sheeran, který vystoupil s písničkou Shape of You, a i když se nejedná o písničku, kde by byl doprovázen pouze kytarou, i tak vystupoval sám a upřímně, bylo to skvělé, i když jsem na tuhle písničku byla dost alergická (musím přiznat, že se mi už začíná i líbit, což nerada přiznávám, ale je to tak). 

omlouvám se za kvalitu videí s vystoupeními, ale oficiální záznamy ještě nejsou k dispozici online, jakmile budou, tak tyto prozatimní videa nahradím

Na Grammy vystoupili i Lukas Graham a Kelsea Ballerini, přičemž spojili dohromady dvě svoje písničky, což se podle mě moc nevyvedlo. A hlavně se mi moc nelíbil zpěv Lukase Grahame Forchhammera. Ale přesuňme se k zajímavějšímu vystoupení, o kterém se asi mluví vůbec nejvíc, a to Beyoncé, která vystoupila s dvě písněmi a to Love Drought a Sandcastles. Vše začalo nádhernou projekcí, která byla opravdu úžasná, člověk si nebyl jistý tím, co byla projekce a co ne. Celé její album Lemonade bylo tentokrát zaměřeno více artovým směrem a to stejné bychom mohli říct o jejím vystoupení, ale mě se nejvíc líbila první polovina vystoupení, ta druhá.. Beyoncé se v tom zkrátka vyžívala a skoro to vypadalo jako by se považovala za nějakou bohyni. Ano, byla to skvělá show, ale myslím, že to to bylo už trochu nucené a trochu moc. Ale posuďte sami.


Bruno Mars vystupoval během večera dvakrát, prvně s jeho písničkou That's What I Like - a i když nejsem velkým fanouškem jeho posledního alba, tak zpěvák je to skvělý a naživo zní jeho písničky ještě líbí, navíc ty pohyby, tanec má prostě v sobě. Podruhé se na pódiu objevil při příležitosti, kdy vzdal hold Princovi a opravdu se jednalo o důstojné a velmi živé vzdání holdu. Ujal se toho skvěle. Potom přišlo na řadu vystoupení, na které jsem se já osobně těšila možná dokonce nejvíc a to bylo vystoupení Katy Perry, která zazpívala svůj nový single Chained to the Rhythm, což je moje nová oblíbená písnička, a zazpíval ji s ní i Skip Marley, který je ft na této písničce. O Katy Perry se ví, že není tou nejlepší zpěvačkou naživo, takže s tím jsem počítala a ani jsem neočekávala dechberoucí pěvecké vystoupení, ale byla jsem upřímně zvědavá na samotnou show - ale i pěvecky se jednalo o velmi slušné vystoupení. Katy nezklamala. Osobně se mi moc líbí její nová image, stage, na které zpívala byl ve tvaru domu, který se točil, všechno doprovázela nádherná projekce. Mně se to vystoupení opravdu moc líbilo. A rozhodně jsem zvědavá na její novou tvorbu.


Během večera se vzpomínalo na více interpretů a jedním z nich byl i George Michael, kterému vzdala hold Adele, která tento tribut začínala dvakrát. Poprvé řekla sprosté slovo, takže to začala znovu. Ale tohle vystoupení bylo opravdu dechberoucí a dohánělo člověka opravdu k slzám. Opravdu krásné.


Za zmínku stojí ještě vystoupení Chance the Rappera, které taky stojí za zhlédnutí. A potom Lady Gaga s Metallicou, i když v tomto případě měli problémy s mikrofonem, to by nevadilo, ale já sama Metallicu nemám moc ráda, takže mě tohle vystoupení neoslovilo.

A jak jsem zmiňovala na začátku, tak se zde zmíním také o módě na červeném koberci.


Nejvíce se mi líbily dvoje šaty na letočních Grammy a to šaty Jennifer Lopez a Rihanny, obě vypadaly božsky. A i když samotné šaty Demi Lovato mě úplně neoslnily, tak jí to prostě i tak moc slušelo a nemohla jsem ji zde nezmínit. Za nejvíc hot couple považuju Johna Legenda s Chrissy Teigen, tahle fotka tomu taky dopomohla, ale jim to spolu sluší vždycky, takže... Teď už se přesouváme k bizárům. Tím prvním jsou šaty Joy Villy, které na sobě mají citát Trumpa, a kdyby tohle nebylo málo, tak vězte, že ty šaty mají na sobě zezadu dokonce napsáno Trump, no, co k tomu říct. A kdybyste nepoznali, kdo je na poslední fotce, tak vám to prozradím, je to CeeLo Green, já mám ráda některé jeho písničky, ale je to docela podivný týpek - jestli na sebe chtěl za každou cenu upoutat pozornost, tak se mu rozhodně povedlo. Schválně, který outfit na letošních Grammy se vám líbil nejvíc, a který vás naopak spíš pobavil?

Tohle by bylo pro tento článek všechno. Vím, že jsem se rozepsala, ale zkrátka jsem se oćhtěla podělit o moje dojmy a názory. Určitě mi zanechte vaše v komentářích. Měla jsem v plánu napsat článek o albech za minulý rok, ale pořád jsme to odkládala s tím, že si musím ještě některé poslechnout, které jsem doposud nestihla zposlechnout, ale o některých albech by stálo za to napsat, takže až si udělám zase trochu delší chvilku na psaní, tak takový článek čekejte.

Mohlo by tě zaujmout:

3 komentářů

  1. Grammy jsem nesledovala. Zaprvé nemám čas, zadruhé jsem poslední dobou těma rádoby a celebritama docela znechucená. Nicméně výsledky mě opět nepřekvapili. Chance te Rapper... no nováček tedy zrovna není, ale prosím.
    Adele...souhlasím s tebou, že album roku měla dostat Beyoncé. Už jen proto, že Adele má všechno tak nějak na jedno brdo. Hlas má naprosto skvělý, nicméně oproti předchozímu albu se žádná velká změna nekonala. Beyoncé v Lemonade dokázala, že zvládá všechny možné žánry a celkově je Lemonade daleko rozmanitější. Výstupy moc komentovat nemůžu, protože jsem je neviděla. Nicméně k róbám... rihanna i J-Lo zabodovaly.. Zvlášť v době, kdy si spousta rádobycelebrit myslí, že je ok na předávání cen dorazit v džínách(pokud vůbec oblečeni). Co se týká Trumpovo róby...zas až tolik bizardní to není, když se tak podíváme na to, co se odehrálo na jiných cenách, nicméně z druhé válečné strany... Celkově si myslím, že politika do showbusinessu nepatří. Nevím, kde tyhle A celebrity vyčetli, že součástí jejich práce je dělat politické výstupy a urážet každého, kdo s nimi náhodou nesouhlasí. Zvlášť když polovina z nich ani netuší, co je to minimální mzda.. Netuším, jaký politický názor Joy Villa zastává, nicméně ono je to jedno, každopádně prodej jejích desek se dostane na týden do astronomických výšin. O nic jiného asi stejně nepůjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až na tu politiku s tebou souhlasím. Já nemám problém s tím, když někdo dává najevo svůj politický názor - to muzikanti vždycky dělali a asi by to i dělat měli, protože mají nějaký ten vliv, takže je dobré ho využít. Samozřejmě, pokud někdo nechce plést politiku do své tvorby, tak je to taky v pořádku. Spíš si myslím, že zrovna takhle nevkusné šaty nejsou to, jak svůj názor prosazovat nebo jak na něco poukazovat. Jde vidět, že jí fakt šlo jen o to zviditelnění se.

      Vymazat
  2. Já tohle nikdy nesledovala, nějak mě to nebere..

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky