Přečteno Viděno Zposlechnuto | LEDEN 2019

Každoměsíční kulturní okénko o knihách, filmech, seriálech a hudbě. fight club - chuck palahniuk Ke čtení jsem se tento rok opravdu v...

Každoměsíční kulturní okénko o knihách, filmech, seriálech a hudbě.


fight club - chuck palahniuk
Ke čtení jsem se tento rok opravdu vrátila a první přečtenou knihou v roce 2019 je pro mě titul Fight Club, tedy Klub rváčů, který jsem si přečetla v anglickém originále. Asi je vhodné zmínit, že jsem jako první viděla film a ten jsem měla možnost zhlédnout mnohokrát, hlavně díky tomu, že se tento snímek zařadit mezi mé nejoblíbenější filmy vůbec. A když na mě z poličky v knihkupectví vykoukla také knižní předloha filmu, neodolala jsem a dala jsem jí šanci. Pro ty z vás, kteří příběh vůbec neznáte, malé seznámení.
Příběh muže uvězněného ve stereotypním kolotoči života - práce, kanceláře, letadla, cestování, tam a zpátky, aby mohl začít dělat to samé zas odznova. Obklopen perfektním nábytkem a komfortem si žije na poměry dané společnosti celkem dobře, nebo tak by to ostatní občané asi vnímali. Ale co se skrývá uvnitř člověka? Co když člověk začne vést dvojí život, po nocích se rve s ostatními členy Klubu rváčů a ve dne se vrátí do své kanceláře s monoklem a šrámy na celém těle. Ale pod touto vrstvou děje se skrývá mnohem víc.
Tohle dílo se stalo biblí anarchismu, snahy odpoutat se od společnosti a nebýt kontrolován již nastavenými hodnotami dnešní společnosti. Ať už mluvíme o filmu nebo knize.
Zpětně můžu uznat, že film přesně odráží styl, jakým byla kniha napsána, co se týče příběhu, lze najít nějaké odchylky, ale ne takové, které by mě odradily od jednoho nebo druhého. Po filmu jsem si zamilovala i knížku. Co je samotnou výhodou všech knížek, a zvlášť u této to vnímám, čtenář má čas se pozastavit u jednotlivých vět a má možnost nad nimi zapřemýšlet. Já osobně jsem si v této knize podtrhala nespočet citátů a mnoho z nich se objevuje i ve filmu. A já jich tu pár vypíšu i pro vás. Kdo jste se s filmem ani knihou nesetkali, asi bych následující část napsanou kurzívou přeskočila. Poslední věc, co stojí za povšimnutí při čtení této knihy, je fakt, že mnohé myšlenky se v průběhu knihy opakují, jsou jinak vyřčeny, ale význam zůstává. A mě tohle dílo nepřestává fascinovat.

You do the little job you're trained to do.
You don't understand any of it, and then you just die.

Every evening, I died, and every evening, I was born.


This is your life, and it's ending one minute at a time.


For this moment, nothing matters. Look up into the stars and you're gone.


If I would wake up in a different place, at a different time, could I wake up as a different person?


She isn't dying. Okay in that brainy brain-food philosophy way, we're all dying.


And the things you used to own, now they own you.


If you don't know what you want, you end up with a lot you don't.


May I never be complete.

May I never be content.
May I never be perfect.

Maybe self-improvement isn't the answer.

Maybe self destruction is the answer.

Only after disaster can we be resurrected.


It's only after you've lost everything that you're free to do anything.


"Congratulations, you're a step closer to hitting bottom."


Getting fired is the best thing that could happen to any of us. That way, we'd quit treading water and do something with our lives.


The club is too loud to talk, so after couple of drinks, everyone feels like the center of attention but completely cut off from participating with anyone else.


Nothing is static. Everything is falling apart.


You are not a beautiful and unique snowflake. You are the same decaying organic matter as everyone else, and we are all part of the same compost pile.


The lower you fall, the higher you'll fly.


What will you wish you'd done before you died?


I am helpless.
I am stupid, and all I do is want and need things.

The amazing miracle of death, when one second you're walking and talking, anf the next second, you're an object.


You might as well be dead right now.


That old saying, about how you always kill the thing you love, well, it works both ways.


A moment is the most you could ever expect from perfection.



my neighbor totoro
Tímto se již přesouváme k filmům. Názvy, ať už filmů nebo knížek, vždy píšu v tom jazyce, v kterém jsem to já sama přečetla/viděla, v tomto případě jsem našla online ke zhlédnutí pouze dabovanou anglickou verzi. V originále Tonari no Totoro a v češtině Můj soused Totoro. Anime jsem sama začala vyhledávat nejdéle dva roky nazpět a poslední dobou jsem se na anime opět až tak moc nedívala. Ovšem je spoustu filmů, o nichž jsem mnoho slyšela, avšak k jejich zhlédnutí jsem se ještě nedostala. Jedním z těchto filmů je právě My Neighbor Tororo. Anime "pohádky" často vyvolávají dojem, že jsou určeny pouze pro děti ale opak je pravdou, i dospělý divák si může tyto snímky užít. Od tohoto filmu jsem já osobně však měla bohužel až moc vysoká očekávání, a i když se jednalo o milou podívanou, nebyla jsem tímto snímkem okouzlena tak, jak jsem očekávala.
Příběh sleduje rodinu stěhující se na venkov a jejich dvě malé dcery. Zdánlivě normální realita, normálná každodenní problémy, ale když se člověk rozhlédne kolem sebe, může být překvapen, co všechno se kolem něj může skrývat.


sierra burgess is a loser
Netflix vydává čím dál více nových filmů, hodně z nich je targetováno na náctileté diváky a tento film je také tímto příkladem. Romantická komedie odehrávající se na střední škole, takový film tu ještě nebyl, mám pravdu? Já mám ráda oddechové filmy z prostředí středních škol, dokážu si užít filmy, které v sobě skrývají odkazy na aktuální problémy, ale pokud se ukáže, že samotné postavy nejsou vůbec reálné a vůbec neodráží to, jak se dnešní (nebo i dřívější) mládež chová, potom nevím, co se mi takový film snaží říct. Ve filmu hrají dvě "hvězdy" Netflixu - Shannon Purser a Noah Centineo a já nemůžu úplně říct, že bych byla velkým fanouškem těchto herců, ale jejich výkony mi tolik nevadily, šlo se na to koukat.
Příběh sleduje trojúhelník tří postav - populární roztleskávačky Veroniky, silnější méně populární dívky Sierry a hezkého kluka Jameyho. Jamey se snaží získat číslo na Veroniku, která se mu líbí, ale ta mu místo toho dá číslo Sierry, a kolem tohoto se motá celý děj. Nemyslím si, že je to úplně špatný námět, ale to, jak příběh vyvrcholí a skončí, to mě dost naštvalo, stejně jako mnoho lidí na internetu, což je také důvod, proč jsem se na film chtěla podívat i já, abych si na něj mohla udělat svůj vlastní názor. Sierra tedy začne dostávat zprávy a podle fotek zjistí, že je to kluk, který se jí líbí, během několika výměn zpráv vyjde najevo, že si myslí, že je někým jiným. A co je nejlepší v této situaci udělat? Samozřejmě předstírat, že jsi jiným člověkem, zatáhnout do toho i Veroniku a všechny kamarády a hrát si na catfish. V takovémto případě by si hlavní postava Sierra zasloužila být potrestána, jelikož věci, které v celém průběhu udělala, jsou neodpustitelné, alespoň v očích většiny lidí, ale ne, Jamey ji odpustí a zamiluje se do ní? Veronika je najednou její nejlepší kamarádka a všechno je úžasné. Přinesl tento film nějaké ponaučení nebo výstrahu? Ne, jelikož se ukáže, i když se staneš hrozným člověkem, tak lidé okolo jsou tak slepí, že ti odpustí úplně všechno. A ne, tento film opravdu nestojí za zhlédnutí, proto jsem zde zahrnula tolik spoilerů. Zkrátka jsem to musela ze sebe dostat, takže tohle vnímejte spíše jako takový menší rant.


american honey
Těsně po premiéře tohoto filmu v kinech, tedy někdy ke konci roku 2016, jsem vám zde básnila o tom, jak se snímek American Honey zařadil mezi moje nejoblíbenější snímky vůbec. Myslela jsem si, že až se k tomuto filmu opět dostanu, podívám se na něj s někým po boku, ale nakonec jsem se na něj podívala jeden večer náhodou sama. Tento film sleduje partu lidí žijících v Americe, kteří se živí podomním prodejem časopisů a jezdí takhle od města ke městu. Stále si pamatuju pocity, které ve mě film zanechal po prvním zhlédnutí, bohužel, poprvé jde zhlédnout film jen jednou a já se tak bála, jestli film obstojí i času. Samozřejmě samotný zážitek koukání na film v kině a doma se liší, takže kvalita obrazu a zvuku nedosahovala takových kvalit, ale film mi ubíhal stejně jako tehdy. K soundtracku jsem se vracela i během let, jelikož ho tvoří hodně hip-hopu a populárních písní a k příběhu se bezvadně hodí. Pro někoho může být nezvykem odlišný poměr stran, v kterém je snímek natočen, ale mě se líbí autencita a celkově kompozice jednotlivých scén. Co musím uznat, tentokrát mému pohledu neunikl fakt, že většina herců byli neherci, tedy lidi, kteří v ničem nehráli a já si pamatuju, že naposled jsem chválila to, že bych to ani nepoznala, avšak dnes už mi to přijde celkem očividné a během pár scén to bylo i malinko rušivé. Avšak hlavní herečka Sasha Lane, pro kterou to také byla první role, zvládla svoji postavu skvěle a mezi ní a hercem Shia LaBeoufem bylo opravdu cítit jisté spojení - nehledě na to, že u jedné sexuální scény si stále nejsem jistá, jak moc opravdové všechno bylo, jelikož to působilo opravdu přirozeně a hodně opravdově. Každopádně, stejně jako v mojí poslední "recenzi" na tento film, musím zmínit, že se opravdu jedná o snímek o svobodě, o tom, co to pro jednotlivé lidi znamená, jak moc je to důležité, jak moc je člověk uvězněn v okolnostech osudu a pokračovat bych mohla ještě dále. Tenhle film si mě prostě získal a to mě už asi nikdy nepustí. Budu ho doporučovat dále, tak jak jsem to od jeho vydání dělala.


chilling adventures of sabrina
Očekávaný návrat Sabriny na obrazovky. Sabrina - mladá čarodějnice patřila k mému dětsví, Salem je stále můj soulmate a když začal vycházet i časopis se Sabrinou, nepřála jsem si nic jiného. Po vydání traileru k novému zpracování původních seriálů o Sabrině, jsem si uvědomila, že tvůrci tentokrát celý příběh pojmuli úplně jinak a vzali to za více hororový konec. A já se tomu vůbec nebránila. Sitcom o Sabrině plný černýho humoru už existuje, tak proč teď nedostat něco jiného? A to, čeho se nám nakonec dostalo, včetně vánočního speciálu, se opravdu povedlo.
Sabrina je napůl člověk a napůl čarodějka a tomuto tématu se nový netflix seriál opravdu věnuje, máme možnost sledovat samotnou přeměnu Sabriny, kdy si musí vybrat mezi dvěma světy, mezi kouzly a čáry a mezi přáteli a vším, co doposud znala. Nechybí ani její tety Hilda a Zelda, Salem se také objevuje a také tu máme jeho bratránka, což je pro mě úplně nová postava. Vše je mnohem temnější a je to více o čarodějnictvím samotném a mě tenhle nový náhled moc baví a nemůžu se dočkat dalších sérií. Komiksy vůbec neznám, takže těžko říct, které televizní zpracování má k nim blíže, ale mě se líbí rozdilnost obouch seriálů a oba jsem si moc oblíbila.


misfits
Tento britský seriál z roku 2009 se řadí k mým oblíbeným a já jsem si nedávno dala maraton prvních dvou sérií, což jsou zároveň ty série určitě více povedené, u mě osobně zároveň nejvíc vede série druhá. A co lepšího dělat, když má člověk "kocovinu", než válet se na gauči, zabalený v dece a pustit si nějaký sériál, který zná, takže když náhodou usne, tak to až moc tak nevadí.
Děj sleduje partu lidí, kteří si musí odpykat veřejně prospěšné práce za nějaké přestupky, které provedli a společně zažijí neobvyklou bouři, při které do nich všech udeří blesk - a takhle získají nějaké zvláštní schopnosti. Něco jako superhrdinové, ale ne úplně klaďasové. Pokud máte rádi britskej humor a nic moc vás neurazí, tak běžte do toho, já se u tohoto fakt dokážu zasmát, ale zároveň se načapete u toho, jak si vybíráte, která postava je vaše oblíbená, a která vás začíná štvát.


amo - bring me the horizon
Konečně nastala ta chvíle, kdy se můžu rozepsat o novém albu Bring Me The Horizon, tedy jedné z méch nejoblíbenějších kapel. Amo je vůbec prvním albem, které jsem si v životě předobjednala, opravdu jsem si chtěla být jistá tím, že se tenhle kousek dostane ke mně. Prvně se tedy rozepíšu o balíčku, jak mi cd domů přišlo, jelikož já zůstávám věrná právě cédéčkám. Očekávala jsem, že cd bude v klasickém plastovém obalu nebo třeba tom papírovém - ani jedna varianta mi přímo nevadí. Avšak cd bylo zabalené pouze v plastovém pytlíku - což dodržuje designnový koncept alba a na pohled se mi to líbí, avšak moc praktické to není, pokud mluvíme o dlouhodobém uchování cd. Cd přišlo i s bookletem, kde jsou všechny lyrics k jednotlivým skladbám, za což jsem ráda, i když písmo bych ocenila větší, jelikož jdou slova hůře přečíst. Ale teď už k samotné hudbě.
Bmth jsou známí tím, že během let zásadně změnili žánr, v kterém hudbu tvoří - dříve deathcore, přes metalcore k více alternativnímu rocku až k tomuto poslednímu albu, které je směsí všeho možného, jen ne metalu - najdeme zde více popové a elektronické kousky. Já sama jsem zastáncem toho, že nezáleží na žánru, ale jednotlivých interpretech či skladbách, každý žánr může něco nabídnout. Když vycházely jednotlivé singly z alba, nejvíce mě zaujala MANTRA, ale když jsem si měla možnost poslechnout celé album několikrát, zpětně jsem si oblíbila třeba i singl wonderful life. A mojí vůbec nejoblíbenější skladbou se okamžitě stala skladba Nihilist Blues ve spolupráci s Grimes. Což je další prvek tohoto alba, kapela se tentokrát nebránila ani spolupracím s jinými hudebníky.
Moje oblíbené skladby z alba: nihilist blues ft. grimes, wonderful life ft. dani filth, sugar honey ice & tea, why you gotta kick me when i'm down, fresh bruises, mother tongue.
Hodně písní se zaměřuje na téma lásky a vztahů, konkrétně se tu dost odkazuje na vztahy Olivera Sykesa, frontmana kapely, který texty sám píše. Čím víc mám album naposlouchané, tím víc se mi líbí, i když pokud bych z jejich discografie musela vybrat jedno album, tak u mě stále vede Sempiternal, které mě zároveň tuto kapelu představilo před pár lety.
Ne vždy se může změna a prozkoumávání nových žánrů podařit, ale v tomto případě si myslím, že se to Bmth opravdu povedlo a opět mi dokázali, že hudbu prostě tvořit umí - nehledě na skvělé texty. A nemohla jsem si odpustit vypsat některé moje oblíbené pasáže ze skladeb.

Waiting for something you're not sure even still exists Don't be afraid to wonder, don't be afraid to be scared It should never be a prison

Do you wanna start a cult with me?


I need a purpose, I can't keep surfing Through this existential misery


Before the truth will set you free, it'll piss you off Before you find a place to be, you're gonna lose the plot Too late to tell you now, one ear and right out the other one 'Cause all you ever do is chant the same old mantra


I've been climbing up the walls to escape the sinking feeling But I can't hide from the nihilist at my door


I'm a spirit in a tomb Won't somebody raise the roof I'm going white, I'm going black, I'm going blue Do you mind if I'm exhumed?


I'm only lonely for the truth


Paradise is in my soul, and I'm terrified I can't get out I'm lost in a labyrinth, we are lost in a labyrinth Please, don't follow


Light as a feather, stiff as a board Sink to the floor, I sink to the floor I sink to the floor Light as a feather, stiff as a board


Isolation neophyte, too afraid to taste your conscience You march in the dark, little lamb to the slaughter


I've done it again Dug a little deep and it's all caved in Now, I free fall in a black hole I know I'm getting warm 'cause I feel so cold


But I'm looking on the bright side now Tryna figure out somehow


Jesus Christ, you're so damn cold Don't you know you've lost control? Forget about the things you think I know No secrets, you can't keep me In the dark, in the dark


Guess my fairy tale has a few plot holes


I'm not looking for salvation Just a little faith in anyone or anything And it's time I knew you, so


I read a fun fact about the brain and How it starts to deteriorate when We get to 27 or thereabouts It got me thinking about my head And what I can do to help stimulate it Makes me sad, but I’ve forgotten what I’m on about


I feel all numb now, is that a feeling?

I wanna waste, I wanna waste, I wanna waste away

Alone, getting high on a Saturday night I’m on the edge of a knife Nobody cares if I’m dead or alive Oh, what a wonderful life


Oi, Debbie Downer, what’s your problem? Don’t wanna be here, still, call shotgun You got the FOMO coursing through my veins This is not a drill, no, this is the real world


I know I said I was under your spell But this hex is on another level And I know I said you could drag me through Hell But I hoped you wouldn’t fuck the Devil


Some people are a lot like clouds, you know 'Cause life's so much brighter when they go


Because I cut my teeth and bit my tongue Till my mouth was dripping blood But I never dished the dirt, just held my breath While you dragged me through the mud


I can't save you from yourself


But you won't admit, why don't you get a grip? 'Cause you can't keep going on and on and on and on like this And you just can't quit, why don't you deal with it? I think it's time to stop


You need a taste of your own medicine 'Cause I'm sick to death of swallowing Watch me take the wheel like you, not feel like you Act like nothing's real like you So I'm sorry for this, it might sting a bit


And I spent too long in a place I don't belong I couldn't see the thunder for the storm


'Cause it's got my head running 24/7 I don't know if I can figure it out It's all messed up, only one thing I know for sure We're so full of sugar, honey, ice, and tea


But the "situation is in control" So play pretend that it's all good


I gotta go, I gotta stick my head in the sand And block out all the sadness La, la, la, la, la, la, la, la


It's all messed up, only one thing I know for sure We're so fucked And we all march on like we know the way to Heaven Who the hell died and made you the king? We don't know what we want, but we know that we want it Yeah, we want it right now


But tell me, why you gotta kick me when I'm down? You better pray I don't get up this time around


I said, "What the fuck have I done?" They said, "We just want your blood You know we like you better in limbo"


So come on and take a shot, you just can't get enough Don't let the fact that you know nothing stop you talking now 'Cause when all is said and done, my name's still on your tongue


And why you tryna put me in the ground? Don't you know I'm a seed? I won't stop at the roof Go ahead, bury me; this is how I grow, it's how I thrive 


I didn't see it coming But I never really had much faith


I know you know me, you don't have to show me I feel you're lonely, no need to explain


So don't say you love me; fala, "amo" Just let your heart speak up, and I'll know No amount of words could ever find a way to make sense of this So I wanna hear your mother tongue


It's now or never, but there's no pressure


"I can die, but I can't break," you said "You can rule, I won't obey"



lednový playlist:
sono - runnin
sono - wasted tears (ft. gabbi)
sono - ylc x bitty - better (prod. crcl)
slowthai, mura masa - doorman
gerard way - hazy shade of winter (ft. ray toro)
billie eilish - burry a friend
yungblud - loner
alma - when i die

A co jste přečetli/viděli/slyšeli v lednu vy? Nějaké doporučení pro ostatní?

Mohlo by tě zaujmout:

0 komentářů

Děkuju za návštěvu i komentář :)

Počet zobrazení stránky